Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 20:30

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 502 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 09 Septembar 2019, 04:55 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 03 Oktobar 2014, 10:59
Postovi: 2361
Lokacija: Novi Beograd
Pol: Seka
Makarone sa spanaćem

Pre neki dan pošalje mi stariji sinak poruku: ''Mama, mogla bi ovo da spremiš ovih dana za ručak''. Pomislih u sebi, opet je ludovao na internetu i našao neku komplikaciju, samo da me muči :lol: . Međutim, ovo mi se svidelo na prvu loptu, pogotovo što svi obožavamo spanać i koliko već sam sutradan spremila. Lako i brzo se sprema i veooomaaa je ukusno :dance:

Dakle, potrebno je:

3 luka
2 režnja belog luka
1 list lovora
1 mala šargarepa
4 kašike maslinovog ulja (može i obično)
80g indijskog oraha, potopljenih u vodi preko noći (ovo je po originalnom receptu, međutim ja verujem da može da se upotrebi i običan kikiriki ili bilo koje drugo koštunjavo voće - i da, ja da nisam potapala, koristila sam ga u ''izvornom'' stanju)
200ml vode
200ml biljnog mlijeka (i ovo je po originalnom receptu, ja sam koristila obično mleko)
5g pahuljica kvasca (ovo sam izbacila)
250g spanaća
300g makarona
So i biber

Priprema:
Na ulju izdinstati crni, beli luki šargarepu isečenu na kolutove. Kad luk postane staklast i šargarepa malo omekša, dodati spanać, vodu i mleko, indisjki orah, lovorov list, so..Kuvati kratko, koliko da se spanać skuva. Kad je spanać skuvan, sve to par sekundi izmiksati u blenderu (prethodno izvadite lovorov list). Ne brinite ako vam ''masa'' deluje suviše tečno.
Posebno obariti makarone, potom preliti izbleniranom smesom od spanaća i zapeći 7-10min u rerni na 170 stepeni.
Snimak pripreme ovog recepta možete videti na linku:

https://www.instagram.com/p/ByxWQ1tlcQF/

_________________
Govorim tiho i nosim psa sa sobom ...


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 30 Septembar 2019, 18:54 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 20:00
Postovi: 3452
Lokacija: Bačka Palanka
Pol: Bata
Domaći giros ala Ivan.

Gledajući koješta po bespućima interneta pre par meseci naleteh na snimak kako se pravi domaći giros. Moje ćerke su odmah pitale kada ću probati. ja im obećah i nikako. Onda pre dve tri nedelje ponovo gledamo neko kuvanje (standardni ritual pred spavanje, gledamo kuvanje na mob. i ušuškavamo se za noć) i ponovo iskoči taj snimak. E od tad me redovno pitaju, kad ću, kad ćuu. U ovu nedelju (juče) odlučih da probam. Recept je polu ono što sam zapamtio sa videa a polu improvizacija.

Giros
Pileće batake sa karabatacima (ja sam 5 kom.) iskostiti a ja skinem i kožu pošto je ne jedem, ko voli može ostaviti. Zatim sve stavim u činiju i dodam 1-2 dl jogurta, malo crvene paprike, vegete, karija, origana, bibera i sve to umešamo kao marinadu i ostavimo u frižider na neko vreme. Koliko, ne znam, ja sam jedno 45 min. dok sam spremao druge stvari.
Na netu sam video da se uzme veća glavica luka, malo zaseče dno da se ne prevrće i u nju zabode štapić. Na njega se ređa meso kao što ste i videli u giros restoranima. Odmah da kažem da ovo loše funkcioniše zato što se luk raskuva i sve pada ali eto uspeo sam nekako da pečenje privedem kraju. Pekao sam u rerni na 200 stepeni, kasnije pred kraj sam pojačao na 270. Koristio sam grejač na ventilatoru i ventilator. Povremeno sam vadio iz rerne i obsecao u krug pečeno meso i skidao gornje parče pošto bi bilo gotovo. To meso sam dodatno sitnio i stavljao u vatrostalnu činiju da se ne ohladi. U činiju sam dodao 1 dl supe kako se meso ne bi osušilo nego ostalo sočno. Meso se peče do kraja i gotovo.

Tzatziki - improvizacija
Pomešao 1 dl kisele pavlake i 1,5 dl jogurta. Narendao na sitno rendo oljušten krastavac kome sam pre toga izvadio sredinu sa semenkama. Naseckao sitno pola struka sveže mirođije (malo bilo previše ali ko voli intezivne ukuse neka stavi toliko). Posolio. Odstojalo u frižideru pola sata. Ćerka probala i nije joj se svidelo što se gricka krastavac. Procedio sve i dobio gotov sos.

Lepinja.
Pomešao brašno (oko 400 g), prašak za pesivo i jogurt i malo vode. Dodao maslinovog ulja (sve otprilike nisam merio). Umešao to i ostavio da odstoji oko pola sata. Nije se diglo uopšte. Razvio u tanak sloj, malo deblje nego za picu oko 5-6 mm i prebacio u tepsiju. Posle 10 min. ubacio u rernu na 270 (u rerni se još pekao giros). Pekao sam dok se nije ispeklo ali sam pazio da ne preteram. Čima sam izvadio iz rerne, premazao sam četkicom malo pileće supe po lepinji. Ovo joj je dalo vlažnost (nije joj promenilo ukus, uveče ženče jela sa pekmezom :) ).


Meni je ovo bio pravi grčki ručak, dok smo jeli osećao sam se kao da sam na moru. Šta da kažem nego uveče smo za večeru svi opet to jeli i ode ručak za ponedeljak pre vremena.
Moram da smislim kako da rešim problem sa stojanjem girosa uspravno. Mislim da sve ovo ne bi bilo loše i da se samo meso poreža na papir za pečenje i okrene par puta a zatim isecka. Mislim da bi se dobio isti efekat. Probaću.
Prijatno.


Spremno za pečenje


Slika

Servirano

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Utorak, 01 Oktobar 2019, 09:42 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
:bravo: Za makarone sa spanaćem i za giros.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 30 Decembar 2019, 22:57 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Slana torta sa kikirikijem

Kora:

5 jaja
so
3 kasike brasna
1 kasicica praska za pecivo
2 kasike ulja
2 kasike jogurta
3 kasike mlevenog neslanog kikirikija

Fil:

150 g narendane sunke
50 g narendanih kiselih krastavcica
100 g mlevenog neslanog kikirikija
250 g feta sira
360 g kisele pavlake (to su 2 case, od kojih su odvadjene 2 kasike)

Dekoracija:

100 g narendanih kiselih krastavcica
50 g mlevenog neslanog kikirikija

Pomesati brasno, so i prasak za pecivo. Posebno umutiti jaja, dodati ulje i jogurt. Lagano umesati suve sastojke, pa dodati i mleveni kikiriki.
Tepsiju dimenzija 40X20 cm obloziti pek-papirom. Uliti testo i lepo ga rasporediti. Peci u zagrejanoj rerni na 200* oko 15'. Kad blago porumeni izvaditi iz rerne i prekriti mokrom kuhinjskom krpom...izvrnuti iz pleha i uviti testo skroz u krpu...dok se testo tako hladi, napraviti fil. Umutiti mikserom kiselu pavlaku, ubaciti izgnjecen feta sir, dodati rendanu sunku i kisele krastavcice. Sve izmesati i dodati i mleveni kikiriki. Lepo sjediniti.
Testo podeliti na dva dela, da se dobiju 2 kvadrata. Na tacnu staviti polovinu testa, premazati sa pola fila, preklopiti drugom korom i opet premazati odgore filom. Okolo premazati pavlakom (one 2 kasike koje su preostale). Celu povrsinu posuti mlevenim kikirikijem, a po obodu rasporediti rendane krastavcice. Ohladiti.

Slika

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Sreda, 29 Januar 2020, 14:15 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Medena pita

Kora:

3 jaja
250 g secera
180 g margarina ili putera
4 kasike meda
600 g brasna
100 g brasna za razvlacenje
1 kasicica sode bikarbone

Fil:

1 l mleka
8 kasika brasna
250 g margarina ili putera
100 g prah-secera

Glazura:

200 g cokolade
5 kasika ulja
5 kasika mleka

Mutiti jaja sa secerom, pa skuvati ih na pari 10 minuta. Otopiti med i puter. Spojiti sa filom od jaja i dodati sodu bikarbonu. Polako dodavati brasno, pa umesiti testo. Podeliti testo na 4 loptice i drzati ih u plasticnoj kesi do razvlacenja. Zagrejati rernu na 180*. Razvuci od loptica 4 kore, jednu po jednu, i peci ih na obrnutom plehu.
Fil: staviti da vri 750 ml mleka, a ostatak umutiti sa brasnom i secerom (250 ml). Kad provri mleko, ukuvati ovu smesu. Prekriti kesom ili folijom i ohladiti. Penasto umutiti puter sa prah-secerom i sjediniti sa prvim delom fila.
Filovati kore, a poslednju pritisnuti necim, da se lepo sjedini fil sa korama. Sutradan preliti glazurom.

Kore mogu i da se kupe. Cuh da ih ima u "Rodi". Tako se i zovu- "kore za medenu pitu". Ako se radi sa gotovim korama, poprskati ih hladnim mlekom pre filovanja.

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Sreda, 29 Januar 2020, 14:18 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Oblanda sa 2 fila

Zuti fil:

8 zumanaca
250 g prah-secera
250 g margarina
1 vanil-secer

Braon fil:

300 g mlevene plazme
8 belanaca
8 kasika secera
1 vanil-secer
50 g cokolade ili eurokrema

Veliko pakovanje oblandi filovati tako da se nanosi prvo braon, pa zuti fil, naizmenicno.
Pritisnuti teskim predmetom da se sjedine oblande i fil.

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Subota, 22 Februar 2020, 23:18 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
AUTHENTIC BLACK FOREST CAKE RECIPE

https://www.alsothecrumbsplease.com/aut ... wYec_z0Hec


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Utorak, 03 Mart 2020, 14:10 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
Old Fashioned Sour Cream Pound Cake (Smuti pa prospi kolač, zašto ne probati!? Varijacije na temu su sigurno ok. Nisam ga ja još pravila, ali možda ću.)
3 cups sugar
1 cup butter
6 eggs, separated
2 teaspoons vanilla
1 tablespoon fresh lemon juice
1 cup sour cream
3 cups all-purpose flour, sift before measuring
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
Cream together sugar and butter, add the egg yolks one at time; beat well after each addition. Blend in vanilla, lemon juice and sour cream. Into a separate bowl, sift sifted flour, salt, and soda. Add sifted dry ingredients to batter; beat well. In a separate bowl, beat the egg whites until stiff peaks form. Fold egg whites into the cake batter. Pour into a greased and floured tube or bundt pan and bake at 300° for about 1-1/2 hours or until cake tests done.Cool 10minutes and remove from pan.

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Subota, 04 April 2020, 15:20 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Ovih dana nekima neophodno!
Urb dade ovaj recept...


_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Subota, 04 April 2020, 15:21 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
A Ivan ovaj...


_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Petak, 10 April 2020, 20:44 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Ako tražite kolačiće bez šećera, bez brašna i bez masnoće - a da su ipak ukusni iako su zdravi, ne tražite dalje ;)

Ovaj rcp je sa kesice pahuljica, pa reko' da probam...
Slika

Evo (dela) izvedbe, sa borovnicama umesto grožđica:
Slika

Borovnice taman kiselkaste da razbiju skoro previše slatkoće...

Sledeći put probam sa pečenim lešnikom umesto oraha, i rendanom koricom narandže...

Pekla sam 11min, al ja imam opaku novu neuračunljivu rernu, a vi po svome...

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 27 April 2020, 17:53 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Vaskrs, 19. april 2020. godine...

"Torta u doba Covida"

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Nedelja, 26 Jul 2020, 11:15 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 16:18
Postovi: 3365
Lokacija: Zemun
Pol: Seka
Riba u rerni

Ja sam, ovog puta, stavila dva parčeta oslića spremljenog za pohovanje i dve šnicle šarana. Šarana sam posolila i umotala u brašno sa alevom paprikom i kuminom.
Pek papir sam premazala maslinovim uljem.
Krompir sam obarila 5', a zatim posolila i umotala u kukuruzni griz sa alevom paprikom.
Sve sam naredjala u pleh i ovog puta dodala pljeskavicu od povrća i malo tikvica. Neki put stavim plavi patlidžan, paradajz...
Lagano preliti sa malo maslinovog ulja.

Slika

Ispečeno je za oko 25' na temperaturi 220°C.

Slika

Kao prilog može seckani beli luk sa seckanim peršunom u maslinovom ulju i par kriški limuna.
Vino belo...

_________________
:happy-cheerleadersmileygirl:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Nedelja, 02 Avgust 2020, 21:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Kuglice od urmi (posne)

Slika

Sastojke ja uvek odokativno, pa se posle dodaju suvi ili mokri po potrebi...
Ali za nekih 15 malih kuglica (korpica dvojka), osnovna mera je:
Sveže smokve - 12 komada
koštunjavo voće po želji - 2 šake
za valjanje - malo kokosa / keksa / kristal šećera / mlevenih istih onih ili drugih koštunjavaca / kakao praha... ili ništa, budu sjane kao da ste ih nauljili ;)

Smokve očistiti od koštica, iskidati nadvoje-natroje i sa koštunjavcima zajedno samleti u blenderu (obratiti pažnju da se ne pregreje, jer se urme lepe), praviti kuglice i uvaljati u odabrane mrvice

U smesu se može dodati i topljena čokolada - crna ili bela, samo onda više nisu posne (20-30 g, ne više jer bi bilo pretvrdo kad se ohladi i stegne)

Ovakve kuglice napravim od ostataka (zovemo ih 'Recesija' u bilo kojoj varijanti sastojaka) kad je posna slava ili za Božić, pošto tad uglavnom idem na ove neke 'zdravije' varijante, kao što je suvo voće s dodatkom još ponečeg...

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 24 Septembar 2020, 15:04 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
"Nesto s ribom"

1 konzerva tunjevine
2 struka mladog crnog luka
saka rukole
2 kasike kecapa

Sve staviti u blender i "pustiti dvaput nakratko" da samelje.
Uz tost- savrsen obrok!

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 502 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.