Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 17:45

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 502 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 24 Septembar 2020, 21:06 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
pefkari je napisao:
"Nesto s ribom"


:lol:
Nije li to varijanta riblje paštete?

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 24 Septembar 2020, 21:19 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Minestrone

Šerpenja bar od 3l
Pripremiti (očistiti i iseckati) odokativno jednake količine povrćki
Obavezni sastav:
luk/praziluk/mladi luk (mi najvolemo prazi)
šargarepa - na kockice
pasulj (prethodno obaren, ili konzervica - svejedno u vodi ili paradajzu)

Sve ostalo - po izboru, (bar 2 fele)
krompir
tikvica
celer (stabljika)
peršun koren - ja volem
karfiol
grašak
paprika

... ili oni smrznuti mixovi po volji

Elem:
udinsta se luk, pa se doda sve ostalo povrće i nalije sokom od paradajza (ko voli - ljut), doliti vode ako treba
Krčka se dok se povrće ne skuva.
pred kraj se može dodati pasta (izlomljeni špageti ili neke fensi kerefeke, mašnice i sl...)

Začini - po želji. Ovo je italijanska čorbica, pa ne štedite biber, ruzmarin, bosilijak, majčinu dušicu... ili šta već volite.
Dodajte i kol'ko za navr' noža muskatnog oraščeta, ne bojte se eksperimenta ;)

E sad... ovo može da se napravi kao mesaroška varijanta, ako se uz luk izdinsta i meso.
Probali jednom - odustali, bolja nam klot.
Testeninu tkođe probali jednom i :snooty:

Ovo je gusta varivo-čorba, od one zimske fele... klasična 'rana 'na kašiku' - ko voli

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Petak, 25 Septembar 2020, 07:09 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
jack je napisao:
pefkari je napisao:
"Nesto s ribom"


:lol:
Nije li to varijanta riblje paštete?


Jok!
Zato sam i rekla- bzz, bzz, kratko...ostanu krupni parcici rukole, ponesto luka...a ja to bas volim... :mrgreen:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Petak, 16 Oktobar 2020, 23:47 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Salata a la Pef

Potrebno: 100 g rukole
100 g matovilca
50 g prsute (6-7 parcica)
saka oraha
saka badema
50 g kozjeg sira
2-3 perca vlasca
6-7 suvih smokava

Preliv: 3 kasike balzamiko sirceta
10 kasika maslinovog ulja
kasika meda
kasika senfa
kasika balzamika od nara
prstohvat bibera
prstohvat soli

Orahe i bademe blago prepeci na tiganju (na suvo). Prsutu, smokve i sir iseci na kockice, vlasac usitniti..pomesati sve sastojke (salate, prsutu, sir, orahe, bademe, vlasac), lagano zaliti prelivom i promesati...ostaviti u frizideru do sluzenja.

Ja sam, umesto smokava, dodala suvo grozdje (prethodno potopljeno u toploj vodi, da omeksa), a orahe i bademe grubo samlela u blenderu...kao da su krupno seceni.

U receptu koji sam nasla pise da je ovo kolicina za 2 osobe. Moje iskustvo kaze da je za 4, uz peceni krompir i piletinu.

Probajte, fenomenalna je! :op-op: :ljubac:

P.S. Balzamiko sa raznim ukusima (nar, narandza, smokva...) mozete naci u Maxiju...250 ml kosta oko 250 dinara.

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Sreda, 10 Mart 2021, 11:30 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
E, jedan izvorno posni biskvit receptić, koji se pokazao upotrebljivim za razne namene:

Banana bread

2 vrlo zrele banane pasirati, pa im dodati
2 vanilin šećera
150 gr šećera, izmutiti malo žicom, pa dodati
120 ml ulja i
120ml vode i dobro sjediniti. Dodati (prosejano, ako vas ne mrzi) smešu od
250-260 gr brašna
3 kašike kakao praha
1 peci prašak, sve dobro izmešati. Po želji u testo dodati
malo suvog grožđa i neslanog kikirikija ili lešnika, badema, ili možda kafe.
Peče se na 180c oko 40 minuta ako je u onom uzanom visokom kalupu za hleb, a u 20x30 plehu za tortu oko 25. U kalupima za mafine od polovine mere izašlo 10 kom, isto oko 25 min.

Kao podloga za manju tortu navedenih dimenzija, taman je da se raseče na dva sprata, a ukus banane je baš intenzivan, pa treba krem birati shodno tome. Ja sam ovaj put pravila klasični 'domaći puding' od smrznutih višanja i gustina, sa dodatkom malo limunovog soka - da bi cela kombinacija bila malo kiselija. Pasovalo bi i da sam koricu izribala u testo, ali nisam se setila... Odozgore šlag, i eto veselja :D

E saaaad:
mafin varijantu sam probala kao posni slatkiš na vodi, tako da sam umesto voda + ulje stavila celu zapreminu bademovog mleka.
Konzistencija odlična, šećer ću sledeći put da smanjim, a od dodataka smo probali kafu (mlevenu pa u testo) i orahe seckane.
Nismo pogrešili ;) Kafa se više svedela Šmi, meni više orasi... Rekoh za količinu, od pola napisane mere = 10 mafina

Slika

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 11 Mart 2021, 08:44 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Da li bi mogla kuvana kafa da se doda...i koliko?

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 11 Mart 2021, 08:51 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Ne vidim što ne bi mogla umesto vode šoljica kafe... Nego sam ja htela da probam 2 varijante, pa sam dodala mlevenu kafu u deo testa

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 11 Mart 2021, 11:49 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Sad jos da kazes velicinu modle, pleha... :mrgreen:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 11 Mart 2021, 12:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
:lol:
Dimenzije ;)
Napisah gore da sam za torticu radila u 20x30 tepsiji. Izađe negde ’s dva prsta visine’, taman da se secne na 2 sprata ako treba… Razume se da ovo možeš i u plehu od rerne, on je 40x30 pa sečeš na 2 ili 3 ’lente’ ili motaš u rolat. Tako se najkraće peče a i najbrže hladi, jer je najtanje. Pa ako ti faktor vreme bitan, kalkulišeš.
Of kors, može i samo tako da ostane i da se secka na kocke. U kom slučaju može odozgo na testo da se namrve orasi/lešnici/bademi/štagod, ili da se posle stavi preliv od čokolade, šlag, ili šta već voliš :D

Ako radiš kao mafine… videla si sliku. Ja stavljam manju količinu testa u one korpice jer volim da su mi mafini za jednu porciju, a kad onako ’iskipe’ iz korpe meni je to preveliko… zato sam imala 10 – moglo ih je komotno biti 6 tako veeelikih od polovine mere, dakle – cela mera bila bi za 12 komaTa.

Ako želiš klasični banana-bread, tj veknicu, onda – pleh koji imaš :lol: Moj je 9x33

Peče se na 180, da ne bi naglo rastao i pucao – kao svi biskviti. Što dublja tepsija, više vremena treba. Čačkalica rules :lol:

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Četvrtak, 11 Mart 2021, 15:14 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Vala, nemam sta vise da pitam! Sve si sama rekla! I vise od toga! ;) :mrgreen:
Hvala, darling moja! :ljubac:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Sreda, 28 April 2021, 15:10 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
https://www.youtube.com/watch?v=ZWUjZ2diOsc


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Nedelja, 14 Novembar 2021, 20:12 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Utorak, 08 Februar 2022, 16:30 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Pogaca meka k'o dusa

Potrebno:
pola svezeg kvasca, malo tople vode, 1 kasicica secera, 400 g brasna, 200 ml mlakog mleka, 1 jaje, 2 kasike ulja, m1 kasicica soli

Za premazivanje:
ulje, 1 zumance, 1 puna kasika kisele pavlake

Potopiti kvasac u 1 dl tople vode, dodati 1 kasicicu secera, sacekati da se "digne"...treba 10-ak minuta

U ciniji mutilicom razmutiti 1 jaje, dodati mleko, kvasac, deo brasna, so, 2 kasike ulja...polako mutiti varjacom, uz dodavanje brasna...ako je previse meko i lepi se za prste, dodavati brasno, dok se ne dobije kompaktna masa...poklopiti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta da nadodje testo.
Pobrasniti sto, premesiti testo...razviti testo oklagijom na 1 cm debljine i velikom modlom za krofne vaditi oblike. Ispadne 47 komada...meni je bar.
Uzimati po 3 komada...prvi cetkicom premazati uljem...preko njega staviti drugi komad, lagano ga utapkati prstima prema prvom komadu, premazati i njega uljem...pa treci komad isto...malo pritisnuti prstima, pa uviti kao u rolat...preseci na pola...tako se dobiju "ruzice". Meni je izaslo 15x3 i 2x2 komada (sve zajedno 17 "ruzica")
U podmazan okrugli pleh precnika 26 cm redjati "ruzice", tako da do pleha ide mesto preseka onih rolnica...pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narasta, dok se rerna ne ugreje na 220*.

Kad se rerna ugreje, premazati svaku "ruzicu" mesavinom zumanceta i pavlake...moze se posuti susamom ili lanom...ili sta vec volite ...ja nisam nicim...ubaciti pleh i smanjiti na 200*.
Peci 30 minuta.
Kada izvadite pleh/modlu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.

Ja sam ispecenu pogacu premazala, tako vrucu, mesavinim vode i ulja, da bi se sijala...pa pokrila krpom.

Ispala je fenomenalno...24 sata kasnije je i dalje "meka kao dusa". :smesko-gore-dole:

Slika

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Utorak, 08 Februar 2022, 16:49 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Banatska strudla

Potrebno:
400 g ostrog brasna tip-400
2 kasike secera
1/2 kasicice soli
50 ml ulja
250 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca
1 vanilin secer

Brasno prosejati, dodati so.
U toploj vodi razmutiti kvasac sa secerom. Ostaviti da naraste (15-20 minuta).
U brasnu napraviti "rupu", pa sipati nadosli kvasac, vanil secer i ulje. Mesiti rukom ili mikserom.. Pobrasniti i pokriti kuhinjskom krpom. Ostaviti 20 minuta da raste. Premesiti jos jednom, pobrasniti odgore i ostaviti jos 20 minuta da narasta.
Premesiti 3. put, pa podeliti testo na 2 dela..jedan pobrasniti i pokriti krpom, a drugi rastanjiti oklagijom, u obliku pravougaonika, na velicinu pleha u kome ce se strudla peci.

Nafilovati jednu, uviti u rolat i staviti u pleh...ponoviti postupak sa drugom polovinim testa...filujte cime zelite..ovog puta, koristila sam dzem od kajsije pomesan sa cimetom...pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da "odmori" jos 30-40 minuta (dok se ne ugreje rerna) na 220*.
Ako je posan dan, premazati strudle samo uljem, a ako nije- zumancetom. Peci na 20* oko 40 minuta (meni je bilo dovoljno 35).
Vrucu strudlu premazati mesavinom vode i ulja, da dobije sjajnu koricu i ostaviti da se sasvim ohladi.
Seci snite i posipati prah secerom.

Za "slanu varijantu": kvasac potopiti u mleku..
Fil:
Dinstati na ulju 1 praziluk isecen na kolutove, dodati sitno seckanu 1 crvenu papriku i 1 zelenu ili zutu baburu, dodati biber..ohladiti...3 jajeta, 600 g mladog sira, malo soli- pomesati, pa dodati ohladjeni fil od paprika...dodati 2 kasike gustina i 1/2 praska za pecivo. Filovati i sve dalje isto kao i sa slatkom strudlom raditi.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Sreda, 09 Februar 2022, 13:18 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
Lepo! Kamo slike? :D Znam da imam na viberu pogaču, ali stavi je i ovde!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 502 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 34 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.