Keks torta (recept moje mame)
Recept za "keks tortu" nema neku odredjenu meru, ali probacu da je odredim (ja inace malo sta radim i pravim odokativno i uvek sam prezirala kad mi drugi to kazu, ali moja mama zaista nije merila nego je pravila po osecaju i davili smo se u njenoj "keksusi")
Samo cu napomenuti da ja danas koristim keks "Avala" umesto "Petit beurre" jer je tanji i malo manjih dimenzija, ali odlicno omeksa i, sto mi je jos vaznije, brze se sastojci stope i moze brze da se jede!
Elem, potrebni sastojci su (za onako veliku kao na mojoj slici):
pakovanje keksa "Avala" ( u zavisnosti od velicine tacne upotrebis koliko ti treba)
500 ml mleka za umakanje keksa ( mlakog)
veca solja skuvane kafe
500 g putera
1 kg prah secera
12 stangli otopljene cokolade
sok od 2 limuna
narendana kora od ta 2 limuna
za posipanje odozgo malo mlevenih oraha ili pendana cokolada ( ja volim obe varijante)
Dakle , za fil se umute puter, prah secer, sok od limuna, kora limuna i otopljene stangle cokolade.
Na tacnu redjati keks, tako sto se svaki umoci u mesavinu mleka i kafe i slozi kao "kora". Zatim se ceo red jos poprska tom mesavinom mleka i kafe i premaze delom fila. Pa tako ponavljate nekoliko redova u zavisnosti od toga koliko zelite da vam bude visoka torta. Ja pravim uglavnom sa 5-6 redova keksa i volim da mi je bas "filasto" ( kao i sve ostalo, pite, torte, sarme, ma sve!
)
Kada se poredja poslednji red, dobro se isfiluje sa svih strana i pospe onim sto vise volite- orasima ili rendanom cokoladom ( ja probala i mix, ma sve ide!)
Za prvi put, dok ne odredite meru keksa mozda ne ispadne bas kako ste hteli, ali brzo cete uci u stos!