Pogaca meka k'o dusaPotrebno:
pola svezeg kvasca, malo tople vode, 1 kasicica secera, 400 g brasna, 200 ml mlakog mleka, 1 jaje, 2 kasike ulja, m1 kasicica soli
Za premazivanje:
ulje, 1 zumance, 1 puna kasika kisele pavlake
Potopiti kvasac u 1 dl tople vode, dodati 1 kasicicu secera, sacekati da se "digne"...treba 10-ak minuta
U ciniji mutilicom razmutiti 1 jaje, dodati mleko, kvasac, deo brasna, so, 2 kasike ulja...polako mutiti varjacom, uz dodavanje brasna...ako je previse meko i lepi se za prste, dodavati brasno, dok se ne dobije kompaktna masa...poklopiti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta da nadodje testo.
Pobrasniti sto, premesiti testo...razviti testo oklagijom na 1 cm debljine i velikom modlom za krofne vaditi oblike. Ispadne 47 komada...meni je bar.
Uzimati po 3 komada...prvi cetkicom premazati uljem...preko njega staviti drugi komad, lagano ga utapkati prstima prema prvom komadu, premazati i njega uljem...pa treci komad isto...malo pritisnuti prstima, pa uviti kao u rolat...preseci na pola...tako se dobiju "ruzice". Meni je izaslo 15x3 i 2x2 komada (sve zajedno 17 "ruzica")
U podmazan okrugli pleh precnika 26 cm redjati "ruzice", tako da do pleha ide mesto preseka onih rolnica...pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narasta, dok se rerna ne ugreje na 220*.
Kad se rerna ugreje, premazati svaku "ruzicu" mesavinom zumanceta i pavlake...moze se posuti susamom ili lanom...ili sta vec volite ...ja nisam nicim...ubaciti pleh i smanjiti na 200*.
Peci 30 minuta.
Kada izvadite pleh/modlu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Ja sam ispecenu pogacu premazala, tako vrucu, mesavinim vode i ulja, da bi se sijala...pa pokrila krpom.
Ispala je fenomenalno...24 sata kasnije je i dalje "meka kao dusa".