Posni rolatSpanać rolat
8k brašna (meko brašno, uvrh pune kašike)
1pp (prašak za pecivo)
200ml kisele vode
200g barenog spanaća/blitve (može i onaj zamrznuti u kockicama, samo treba da se odledi)
1kk (kafena kašičica) soli
Ajvar rolat
8k brašna
1pp
200ml kisele vode
4k ajvara
Soli 1kk
Peći na 250, 5-7* min, u plehu od rerne (40x30) obloženom peki papirom. Izvaditi, skinuti lagano papir i uviti kao rolat u krpu tako da gornja strana ide spolja. Ohladiti.
* originalni rcp je rekao 5-10, u mojoj rerni je to 6, da se ne presuši. Ovde ne idu jaja, pa ta gornja korica bude kao "kožasta", i nadigne se kao nejednako i izgleda bzvz, al bez brige, kad se izvadi iz rerne bude sve ok. Peki papir se meni uvek nešto naprave falte po dnu, pa tu pripazite kad se skida papir, ali generalno uvek ide lepo, elastična je ova korica i ne lomi se. Lepo se i zarola.
Fil ver 1.0
100g posnog majoneza
1 rendani krompir bareni
2 kisele paprike
Fil ver 1.1
200g rendanog kačkavalja posnog
2 krastavčića
100g majoneza posnog
Fil moj domaći, ver 2.0 (
)
količina za 1 rolat, tzv „domaći posni majonez“:
100g sirovog indijskog oraha (umesto njih mogu orasi ili bademi) izblendati u prah, pa u blender dodati
1 bareni krompir (recimo vel. pesnice ili malo manji, aj nek je to tih 200g),
3 kašike ulja (ovo ne mora ako je za post na vodi),
1 kk senfa (po ukusu, kreni od 1)
Soli po ukusu (kreni od pola ravne kašičice)
Malo vode (može kisela, može bademovo mleko…), kreni od 5 kašika
I sve lepo izblendati u pastu.
Gustina da bude malo jača nego klasičan majonez, lepše se posle seče.
Krastavčići i paprike mogu da se useckaju u fil i pomešaju, ja sam ređala naizmence trakice pečene paprike i štapiće krastavčića (5 redova paprike – 1 ona velika ajvaruša, i 4 reda krastavčića – 2 kom onih kao malo većih, za kornišone jako sitne veći broj komada)
Za fil može i neka kombincija sa barenom šargarepom/kukuruzom/maslinama/dinstanim pečurkama…
Što zavisi od kombinacije 3 ključna projektna parametra: roka, vremena potrebnog za rad & troška materijala…
a najviše zavisi od toga šta volite da jedete
Može paprika iz turšije, ali ja više volim pečenu, daje onaj blago nadimljeni ukus
Ukrašavanje može po želji, može mazanje odozgo-okolonaokolo uz neke kerefeke po vrhu, ili mogu samo na širinu šnite one kao zvezdice/tačkice od tog nadeva i komadić paprike/krastavčića/zrnce kukuruza…
Ja ih ne šminkam nikad, jer:
su mi boje prelepe,
lakše se njima barata kad nisu odozgo zamazani, a i
vreme se uštedi
I klot su mi dovoljno lepi.
Ne plašite se jakih boja korice, spanać se ni ne oseti po ukusu. Meni se zamrznuti spanać ne sviđa naročito, pa ja samo kratko blanširam svež. Par minuta u ključaloj vodi, ocedim u đevđiru i onda blender ili štapni mikser. I boja tako bude intenzivnija.
Ajvarski može sa ljutim ajvarom, isto se ne oseti kao baš ljut, tek onako „u najavi“.
Lepše se seče (lepše nego na sliKi, jerbo je ovo za kućnu upotrebu) ako se malo šokira u zamrzivaču, plus, naravno, tanak oštar nož i briskanje noža za svaki presek… (to ako je za slavu, il ako praviš verziju „neka puknu svi naši dušmani“
)