Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Sreda, 23 Septembar 2026, 14:27

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 10:41 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:00
Kao i Cosicevo Vreme Smrti!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 10:48 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 18:29
Pol: Bata
U obavezno štivo bih i uvrstio roman(e) Stevana Jakovljevića - Srpska trilogija
http://riznicasrpska.net/knjizevnost/in ... opic=159.0
Tri romana su spakovana u dve knjige koje nedavno pročitah, pa ćemo se osvrnuti i na njegov lični doživljaj rata u kojem je aktivno učestvovao.

Inače, njegova rođena sestra je Mir Jam, Milica Jakovljević.

Lunatic, upravo sam RDIija prozvao da nam to opet priloži ali ti si bio ažurniji. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 11:08 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Pol: Seka
Na History kanalu je bila odlična epizoda o tome šta je sve predhodilo Velikom ratu i kako je počeo. Prosto sam bila oduševljena kako su o Srbiji pričali pozitivni i razotkrili da rat nije mogao biti izbegnut, ne zbgo atentata, već zbog iskompleksirane sujete par Austrijskih oficira i velikih apetita Nemačke i Austorugarske. MOže se reći da je cela epizoda posvećena najviše ulogi Srbije, a najbolje je bilo to što su nas pokazali kao hrabre ratnike, jer smo kod prve invezije austrougarskih vojnika zapravo potukli njihovu vojsku. Istakli su takođe da su austrougarski vojnici bezrazložno poubijali veliki broj civilnog stanovništva. Jbg, ne mogu da nađem tu epizodu, a ne znam ni naslov.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 11:13 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ponedeljak, 25 Avgust 2014, 12:48
Ако није оф топик, окачио бих пар слика, из српске куће на Крфу.

Slika

Slika

Српски војници носе болесног војводу Радомира Путника

Slika

Једанаестогодишњи артиљеријски поднаредник Момчило Гајврић, најмлађи подофицир свих армија света у Првом светском рату

Slika

Српски војници по доласку на Крф

Slika

Српски војник на острву Видо, отац петоро деце, после преласка преко Албаније тежак свега 27 килограма.

Slika

Slika

Српски војници испред кафане у центру града Крфа. Доказ да су Срби одувек волели кафану.

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 11:27 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Naravno da nije! Lep prilog!
Za ovu temu je lepo čuti i sam osećaj naših ljudi sa letovanja (prvenstveno Krfa) koji su zbog istorijske povezanosti sa grčkim narodom osetili ili doživeli nešto specifično. Mislim da je Bokins imao takvu priču (nadam se da ćemo je videti i ovde).

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 14:47 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

U osnovnu literaturu treba uvrstiti i Knjigu o Milutinu, Danka Popovića.
Pisac je imao ulogu čistog zapisničara i uređivača materijala koji je nastao tako što je beležio priče srpskog seljaka i ratnika Milutina, prostog po obrazovanju ali bistrog uma i autentičnih ljudskih vrednosti.
Tragedija koja prožima njegov životni vek je zapravo tragedija koju proživljava cela Srbija (ili gotovo cela, ne računajući kukolj koji je i tada postojao i najmanje od svih zala na svojoj koži osetio).

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 14:53 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Књигу о Милутину је мој деда поклонио мом оцу, па је онда отац поклонио мени, сад је чувам, па ћу и ја свом сину да поклоним, кад дође време.
Одлична књига, коју бих ја уврстио у школску лектиру, али ко мене пита. А и клинци би се обрадовали, јер нема много страна. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 14:55 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Za mnogo šta iz tog perioda bi se moralo naći mesta u školskoj literaturi.

http://www.telegraf.rs/vesti/1341534-na ... tlova-foto

Za deda Đorđa bi deca trebala da čuju još dok su u predškolskom obrazovanju. Sva sreća pa je za života video da će njegov časni posao neko nastaviti.

http://www.telegraf.rs/vesti/1501148-de ... uje-srbiji

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 15:11 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Кад би знао како ми је стала кнедла у грлу, кад сам пре неког времена прочитао, мислим баш у Телеграфу, да је деда Ђорђе преминуо. Заслужио је да му се подигне споменик, јер је човек цео свој живот посветио одржавању војничког гробља на Зејтинлику. За мене је он народни херој.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 15:37 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Pol: Seka
Lunatic, verujem da su svi koji ga znaju, ili su bar culi za njega, imali isti osecaj kao ti....svima je "laknulo" kada su culi demanti te vesti! A pre neki dan je bio na TV-u, neko je pravio intervju sa njim...kao da me je obasjalo sunce! :kolo:

Zahvalila bih se nasem drugu Dejevla, koji mi je, svojevremeno, pozajmio "Knjigu o Milutinu", ja je ponela na Tasos i tamo procitala! :ljubac:

Tema je divna! Hvala vam! :romance-grouphug:

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 17:41 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:00
Spomenuo je neko Cujte Srbi...pa evo odmaram i citkam, posto nema mnogo strana...
Vrlo malo ima stvari koje bi isle u ovu temu, uglavnom je rec o preseku nacije i samog naroda...i na nasu zalost ima tu vrlo vrlo malo pozitivnih stvari. Knjiga je pisana tokom i nakon I. svetskog rada a kao da je upravo danas napisana!

Evo delova konkretno vezanih za rat:

Citiraj:
Причали су ми, а у то су ме увериле и чињенице које је историја потврдила, да је ваша омладина пре великог рата била веома родољубива. И тада се радо укључивала у борбе политичких странака, али је то било много мање ради стварања неке материјалне користи него из жеље за борбом и младалачке ратоборности, код неких чак и из искреног убеђења. Ондашњој омладини је, ипак, отаџбина била изнад свега, па, када би се нашла у опасности, прекинула би све расправе и сједињена придружила се браниоцима земље. Управо су код те омладине наишле на најдубљи одјек оне племените, али у то време још, изгледа, неостварљиве идеје. Зато се и идеја о уједињењу све браће у једну слободну земљу нарочито неговала међу младима. Идеја о ослобађању Јужне Србије од турског јарма толико је одушевила омладину да су млади сељаци, студенти, занатлије итд. ступали у четничке редове да јуначки гину од стоструко јачих турских снага. А када је у јесен 1912. одјекнуло звоно на узбуну и позвало нацију у крсташки рат против старог угњетавача, није било младића способног за пушку који се није одазвао позиву. Иако је смрт страшно косила њене редове, омладина је била пресрећна јер је назирала ослобођење Македоније, те древне српске земље. Није имала времена да се одмори после те победе. Последњих дана јула 1914. Аустро—Угарска је напала њену земљу, а из тога је произашао светски рат, најстрашнији рат икада виђен на Земљи, који је трајао четири дуге године, током којих је Србија доживела све - и највећу славу, и највеће патње. Сувишно је наводити појединости, знате их.

Био сам верни пратилац ваше војске све време српског страдања и видео сам како ваша тадашња омладина умире. Ох, како је она знала да мре! Можда су ме то њено скоро мистично одушевљење, њена безгранична оданост и скоро божанско умирање највише везали за вашу земљу. Мислио сам и још и данас мислим, кад видим колико је данашња омладина другачија од оне претходне, да је нација која је могла да створи толико јунака нација која не може да пропадне. Једино ме та помисао и то сећање охрабре када сам на ивици да изгубим наду у вашу отаџбину гледајући оне политичаре профитере и вашу "савремену" омладину.

Citiraj:
Народ вам је храбар и његова храброст често сеже до јунаштва. Могу то с правом да кажем јер сам гледао ваше војнике, а они нису били ништа друго до сам народ, у скоро свим биткама великог ослободилачког рата. Видео сам и повлачење преко Албаније, када су вам се многи сељани и варошани надметали у јунаштву са војницима, војницима који су стигли на Крф тек као људске сенке и од којих су многи на вечној стражи у морским дубинама.

Видео сам и ваше рањенике у покретним болницама и на операционим столовима. Ретко би им се јаук, па ни јецај, отео из уста, а често их, нарочито у почетку рата, услед недостатка наркотика нису ни успављивали.

Citiraj:
Народ вам је родољубив. Не знам ни за један народ у којем легендарни национални јунаци толико живе у народној души као код вас. А имате и онај величанствени дар да вас сећање на те јунаке зна толико надахнути да вам властити живот више ништа не значи. То је зато што лик тих легендарних јунака излази из вас самих. Сачињен је од комадића које одаје ваша душа. Урођени здрав разум вам је у тим јунацима — који су у стварности често били сасвим другачији — пронашао прави и можда једини начин да одржите нетакнутим свој национални идеал. Краљевић Марко вам је послужио као огедало.

to je to otprilike...ostalo su 90% pogubne i bolne cinjenice o Srbima!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 22:11 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Maло о самим узроцима почетка рата...
После војно-политичких успеха у балканским ратовима, међународни углед Србије нагло је порастао.
Србија постаје привлачна снага за поробљене народе Јужних Словена под Аустро-Угарском и код њих расту наде за ослобођење и уједињење. Због тога, као и због ширења и ојачавања утицаја на Балкану, бечки владари су све одлучнији да Србију као државу треба што пре уништити.
На Видовдан 28. јуна 1914. године у Сарајеву је убијен аустроугарски надвојвода (ерцхерцог) Франц Фердинанд, на кога је гимназијалац Гаврило Принцип испалио два хица из револвера и усмртио њега и његову супругу Софију војвоткињу Хоенберг.
Аустроугарски истражни органи су покушавали да повежу атентаторе са српском владом.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 22:41 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Узроци рата леже у вишедецениској сложеној војно-политичкој ситуацији, ривалитетима и припрема за рат између великих сила у Европи, којима је био потребан разлог да се за само пар месеци из благостања пређе у стање свеопштег ратовања.
Јулска криза довела је до затегнуте политичке ситуације у Европи у којој АУ није хтела да попусти у својим захтевима, иако је Србија прихватила готово све услове (сем тачке 6 јер није била по Уставу, тј одбијање учешћа АУ органа у истрази око организовања атентата) .
Неуспех у мирном превазилажењу кризе завршио се АУ објавом рата 28. јула 1914. године, након чега је уследио низ објава рата.

Део манифеста српске владе:
Сматрамо за дужност позвати народ на одбрану отаџбине, верујући да ће се нашем патриотском позиву сваки радо одазвати.

Принц Александар Карађорђевић:
Ја сам принуђен позвати све моје драге и храбре Србе под српску тробојку... Срби, браните свом снагом своје огњиште и српско племе!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 23:19 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ево како је мајор Курсула добио филмску улогу:
Мимо сваког очекивања, АУ није упутила свој напад преко Београда и долином Мораве, него су кренули у углу Саве и Дрине, имајући као главне базе Тузлу и Сремску Митровицу. Рачунали су да ће тај пут офанзиве изазвати изненађење и брзо решити ствар.
Српска војска се борила против АУ у бици на Церу, која је почела 12. августа 1914. Српска војска је заузела одбрамбене положаје са јужне стране Саве и Дрине. Током наредне две недеље АУ напади су одбијени уз тешке губитке, што је означило прву победу Савезника у рату.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 April 2015, 23:32 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Недостаје због порекла редовно оспоравани Павле Јуришић – Штурм.

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.