OK, milenaidaki, evo...
ZELJE1.čorba
Nemam pojma kako je žena napravi, ali extra je! Gusta, prepuna zelja, zgusnuta jajima, može sa i bez zaprške.
Ne znam da li je lepša vruća (dodam sirće u nju) ili iz frižidera (sa pavlakom ili jogurtom).
2.pita
Kao i pita od sira, samo što se doda gomila zelja. Ako hoću veću količinu zelja, samo ga na neki sekund stavim u ključalu vodu, pa usitnim i umešam sa sirom. Stavim susam odozgo, kao i na svaku slanu pitu. Obožavam susam.
3.sarmice
eee, SARMICE...pa to ne može u dve rečenice kad sam celih dva sata savijao blizu 100 komada, a još jedan ješan kao ja ima da omlate celu količinu, pa potom da pređu na neku jagnjetinu !!!
Za početak, odakle mi zelje?
Imam bašticu koju s ljubavlju uređujem već drugu godinu. Zelje je samoniklo, neprskano, kao i ostalo u njoj.
Da iskoristim priliku jednom sličicom da prezentujem jedan njen deo. Jeste mali deo, ali to je skoro polovina cele bašte.

Našlo se tu mesta za razne vrste luka, zelena salata, blitva, peršun, raste rukola i rotkvica (3 lejice u sredini slike), a biće i ljutih papričica (spremam sopstveni rasad). Ubacih i nekoliko strukova sremuša iskopanog u šumi prošlog proleća(divlji beli luk gde se jede samo lisnati nadzemni deo, blažeg ukusa i mirisa od domaćeg srodnika) i ove godine se već malo proširio.
Precizan recept za sarmice nemam, ali ću otprilike reći šta je utrošeno za dve posude (ukupna površina je kao veliki pleh) u koju je stalo skoro 100 sarmica.
Prepuna kesa zelja (jedna velika liska za jednu sarmicu, a kada utroših slonova uva, onda dve srednje spojim pa smotam).
Liski isečem (stanjim) zadebljanje na sredini, i provučem je kroz vrelu vodu (max sekund) da samo malo odmekne.
Fil: na maslinovom ulju se izdinsta 600gr mlevenog mesa, 3-4 glavice crnog i 3-4 šargarepe, sitno iseckane. Kad je gotovo doda se i umeša prethodno skuvana šolja pirinča.
Kada mi je ponestalo fila, dopravljen je sa rendanim krompirom (prodinstan sa lukom i šargarepom, i ukus je skroz ok).
Sarmice se napakuju u tepsiju i nalije vodom da ogrezne. Odozgo malo poprskam sa vegetom i biberom.
Posle nepunih pola sata krčkanja u rerni prelije se sa smesom (umuti se npr 4 jajate, doda jogurta, pavlake, mleka, i bilo je oko 6dl za dve tepsije), vrati se u rernu koja se potom ugasi.
Ako se želi da sarmica bude kompaktna tj da se ne raspada, bolje je krčkati na plotni gde će saft da ispari i kraće bi se termički obrađivalo. Meni je lepše iz rerne, mada tada podseća više na musaku.
sarmice i pita...uz pavlaku, jogurt, i mladi luk...prijatno!

Lagano jelo, miriše na proleće i nagoveštava leto, prija i osvežava!