Ovo je moj 8-mi boravak među kikladskim ostrvima i 16-to ostrvo o kome pišem. Kada sam započeo obilazak ove regije nisam mislio da ću joj se toliko puta vraćati. I zato sam birao ona poznatija ostrva sa divnim belim kućama u gotovo filmskoj scenografiji, sa prelepim plažama ili sa kosmpolitskom atmosferom na plažama i u večernjoj šetnji. I ipak uspem da se iznenadim šta mi novo ostrvo može ponuditi.
Kea čak u startu može da zbuni jer ima i svoje drugo ime Tzia, mada sam ga mnogo manje puta čuo tokom boravka. Kada se približavate Kei i sa trajekta je posmatrate, na prvi pogled ne izgleda kao ostrvo Kiklada. Nema beskrajnog niza belih kuća i plavih krovova koje se spuštaju prema moru. Kea je jedno od najbližih ostrva Atini, brodom se stiže za 45 minuta i zato je omiljeno vikend izletište. To je učinilo i da kuće više liče na gradske, kamene kuće na sprat sa krovovima od crvenog crepa. Druga značajna razlika je što Kea ima dosta prirodnih izvorišta vode, imala je i značajnu industriju između dva svetska rata, pejzaž iako deluje prirodno je posledica pojloprivredne obrade zemlje sa mnogo terasa na kojima su se sadile masline i vinova loza. Na Kei čak ima i prilično hrastove šume.
Posledice ovakvog položaja ostrva sam osetio i kao turista. Smeštaji su „luksuzniji“ i primetno skuplji nego na drugim ostrvima i odmah na startu putopisa ću napisati da je to nešto što će me odbiti da Keu uskoro postavim na listu za ponovnu posetu. Sa druge strane je odlično snabdevena, sa nekoliko baš ozbiljno velikih marketa pa su te cene niže. Takođe zbog puno gostiju koji dolaze samo na vikend ima ekspres restorana (a tako je bilo i na Androsu koji je takođe blizu Atine) u kojima je hrana bila jako ukusna i jeftina. Tako da se možda tu napravi kompenzacija u finansijama. Najveća razlika je što je od petka uveče do nedelje poslepodne primetno više ljudi na ostrvu i prosto je neverovatno kako se u ponedeljak oseti kao da je ostrvo pusto. Tako je i autobuski prevoz koncipiran i do nekih plaža autobusom možete samo vikendom. Možda i moj najveći šok je da se sezona ovde završava ranije nego na drugim ostrvima i već oko 10-og septembra se ukidaju neke autobuske linije, suvernirnice rade skraćeno i zamislite nema više lokumadesa jer su to letnji kolači. Zaista sam očekivao da će zbog vrućina ovog leta sezona biti duža u septembru, ali izgleda da Kea nije u tom prvom krugu turističkih ostrva. I kada sam kod vrućina da još jednom istaknem zašto ja volim Kiklade. Mikro klima na ovim ostrvima je takva da temperature retko idu preko 30 stepeni, i ove godine kada je u Atini bilo 41 na Kei je bilo 34. Vetar, meltemi, koji neprestano duva čini da se osećate prijatno tokom celog dana.
U antičko doba Kea nije bila jedna politička celina. Na relativno malom ostrvu postojale su četiri nezavisne gradske države: Ioulida (današnja Hora), Korissos (današnja luka Korisia), Karthaia i Poiessa (područje iza današnje plaže Pisses).
Na Kei ima sasvim dovoljno plaža da ih ne obiđete tokom jednog boravka. Meni su bile lepe, dosta plaža je sa prirodnom hladovinom, uglavnom je kombinacija peska i sitnog šljunka. Tek nekoliko plaža je uređeno u smislu da postoji beach bar, ležaljke za iznajmljivanje, taverna u blizini, a više je onih "divljih" na kojima morate da ponesete svoj mobilijar. Dobra strana je što i do takvih plaža uglavnom ide asfaltni put.
Na plaži u
Korisiji se praktično nisam ni kupao. Uopšte nije moj stil kupanje u mestu, u luci dok gledate velike trajekte kako pristaju. Ali je plaža sasvim korektna. Nema beach barova ali ima kafića i taverni odmah nasuprot plaže.

Gialiskari je praktično plaža Korissije i Vourkarija – nalazi se na zapadnoj strani zaliva Agios Nikolaos, između luke i Vourkarija. Jedna od najlakše dostupnih plaža na Kei. Od Korisije je udaljena oko 1–1,5 km, asfalt praktično vodi do same plaže. Plaža je mala i uska, a osim dostupnosti jedna od najvećih prednosti je prirodna hladovina od tamarisa i eukaliptusa. Na plaži postoji kafić / restoran sa ležaljkama koje se mogu iznajmiti. Po meni plaža za prvi dan i nije plaža zbog koje bi prešao preko pola ostrva. Po drugim očigledno nije tako jer je na plaži uvek bilo posetilaca.

Već drugog dana sam se uputio u obilazak plaža, prvo onih do kojih se može doći autobusom. Cena karte je od 2 do 5 eura za jednu vožnju. Polasci su veoma tačni, ali ih u septembru ima manje između 10 i 17:30. To jeste mana jer bih voleo da sam na nekim plažama ostao duže. Sa druge strane izabrao sam smeštaj u luci, a na Kikladima su obično najlepša mesta u brdu pa mi je raniji povratak sa plaže omogućio da uveče istražim Horu.
Asfaltni put vodi praktično do plaže
Pisses oko 15 km od luke i veoma je jednostavno do nje doći. Jedna od najbolje opremljenih plaža: ležaljke, suncobrani, taverna, mini-market i jedini organizovani kamp na Kei, svega nekoliko desetina metara od plaže. Tu je i teren za odbojku. Velika, široka i uglavnom peskovita, uz ponešto sitnog šljunka. Za razliku od mnogih kikladskih plaža, Pisses ne deluje kao plaža „između kamenja“ – iza nje se otvara zelena dolina. Meni najlepša plaža na ostrvu na kojoj je kupanje bilo pravo uživanje.

Otzias je najduža plaža na ostrvu. Na jednom kraju plaže postoji prirodna hladovina, a u centralnom delu i beach bar sa ležaljkama i pedalinama, kajacima i sup daskama za iznajmljivanje. Uopšte na plažama postoje besplatni drveni suncobrani i nadstrešnice na svakih 10-ak metara. Plaža je uglavnom peskovita, a na samom ulazu na nekim mestima postoji kamena stena. Najlakši je ulaz ispred ležaljki jer verovatno vlasnici beach barova nasipaju peskom. Iza plaže do puta ima velika „livada“ i bilo je puno postera da se tu vikendom organizuju svirke i koncerti.

Koundouros je plaža sa vetrenjačama. Mnoge napuštene vetrenjače sada su pretvorene u luksuzne smeštaje, a i na samoj plaži postoji luksuzan kompleks. Ali to mi se mnogo sviđa na Kikladima, hotel ma kako luksuzan može da zauzme do pola plaže, a često ni toliko. Na ležaljke možete da se smestite iako niste gost hotela, a pored njih je vaša plaža. Pesak, zlatno-žute boje, uglavnom vrlo prijatan ulazak u vodu. U jednom kraju plaže postoji par tamarisa za prirodnu hladovinu, ali ova plaža je popularna i lako dostupna pa je ispod drveća malo gužva. Zaliv je dosta zatvoren i to mu je velika prednost jer je zaštićen od meltemija. Do plaže ide asfalt, veliki je parking iza plaže. Do ove plaže u septembru možete autobusom samo vikendom. Ta činjenica koja nije navedena na internetu je samo uslovila da sam iznajmljeni auto koristio malo drugačije od plana.

Kampi se nalazi u nastavku puta, 10-ak minuta nakon Koundourosa, ali je mnogo manja i mirnija. Kombinacija peska i šljunka, u jednom delu plaže prilikom ulaska postoji kamena ploča. Uz obalu postoji nešto drveća ali na samoj plaži samo na jednom delu. Međutim u septembru nema mnogo kupača pa se svako rasporedio ispod postavljenih suncobrana.
Sykamia je divlja plaža na kraju šumskog puta, uz Pisses najlepša na ostrvu. Ove godine je postavljen asfalt do plaže tako da ne važi više da se do plaže stiže nakon 2km makadama. Na plaži postoji prirodna hladovina i nema drugih sadržaja. Internet kaže da geološka istraživanja potvrđuju postojanje beach-rock formacija duž cele obale zaliva, širine oko 15 m, koje se pružaju ispod nivoa mora. Za nas koji nismo geolozi to znači da na ulazu na delovima plaže postoji kamena stena, još uvek u plićaku, preko koje se prelazi. Ipak ima dovoljno mesta da se u vodu uđe i po pesku.