Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Petak, 01 Decembar 2023, 01:07

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Ios
PostPoslato: Ponedeljak, 09 Oktobar 2023, 22:13 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Pol: Bata
Ios se lepo ušuškao između mnogo poznatijih ostrva kao što su Santorini, Paros i Naksos. Spada u najređe naseljena kikladska ostrva. Često se pominje kao „ostrvo hipika“ s obzirom da su ga 70-ih godina naselili hipici i umetnici koji su tu pronašli mir i inspiraciju. Neki od njih su tu ostali do danas, baveći se umetnošću, i u Hori se može naći nekoliko prodavnica zanimljivih umetničkih predmeta.
Iako sam se više puta bio u blizini ovog ostrva dugo ga nisam uzimao u razmatranje. Najviše jer je ostrvo poznato kao ostrvo za žurke i što se često u opisima može naići i na ovakav tekst: u vreme kada je u gradovima uobičajeno da se sve budi, na Iosu je najtiše i tada sve zapravo tone u san. Buđenje počinje kasnije, oko dva-tri popodne, tada plaže polako počinju da se pune, još neko vreme se drema na plaži, a onda kreće muzika i to je znak da počinje žurka i još jedan dan pun zabave.
Nezahvalno je govoriti iz ugla posete u septembru ali moj strah nije bio opravdan. Gužva se primećuje samo kasno uveče u Hori. Lokalno stanovništvo nije naročito oduševljeno što Ios nosi epitet grčke Ibice i ludih zabava i često zahtevaju skraćivanje radnog vremena klubova na ostrvu. Neretko se dešava i da policija otprati na prvi trajekt učesnike tuča ili nereda. Parti ponudu Iosa čini mnoštvo klubova, većih i manjih, sa različitim vrstama muzike, barovi na plaži, danonoćne žurke i vilenjena do zore. Najpopularniji je Slammer bar, poznat po svom jedinstvenom “slammer šotu” – alkoholnom piću koje se poslužuje uz udarac u glavu preko kacige različitim predmetima. Čudan neki svet.

Glavno mesto na ostrvu kao i na većini kikladskih ostrva je naselje Hora, koje je ujedno i najveće naselje i centar svih dešavanja tokom dana i noći. U Hori, izgrađenoj amfiteatralno na padinama brda, belih kockastih kuća i lavirintom uskih ulica, živi 85% stanovništva. Osim u Hori ima smisla smestiti se i u samoj luci jer je smeštaj malo jeftiniji ili na najbližoj plaži Milopotas ako volite da plivanje bude prva stvar koju ujutru uradite. Između ovih mesta ide čest i jeftin autobuski prevoz pa je lako funkcionisati.

Slika

Slika

Vetrenjače Iosa - jedan su od prepoznatljivih simbola ostrva. 12 vetrenjača, svedoci nekih prošlih vremena, postavljene su u 2 reda sa obe strane brda sa pogledom na Horu. Nekada su korišćene za mlevenje ječma i pšenice a danas su samo mesto za slikanje.

Slika

Slika

Uske i šarmantne uličice Hore, iscrtane belom linijom na spojevima između kamenja. Na celom ostrvu postoji samo par većih ulica za saobraćaj, tako da je gotovo cela Hora pešačka zona.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Još jedan svedok starih vremena – ulazna kapija starog grada ispred najstarije crkve ostrva Sv. Ekaterine i Katedrale Iosa. Nekadašnja granica grada, a danas ju je grad opasao.

Slika

Ostrvo je poznato i po čak 365 crkava i kapela koje se na njemu nalaze, po jedna za svaki dan u godini.

Slika

Slika

Panagija Gremiotissa na privilegovanoj lokaciji, na vrhu Hore, sa pogledom na more i ostatak ostrva je najposećenija crkva ostrva i njene plave kupole se mogu videti iz skoro svakog kutka Hore. Ona je simbol Iosa i najfotografisanije mesto na ostrvu pored vetrenjača.

Slika

Pored Panagije Gremiotissa nalaze se još 3 manje crkve i vidikovci sa kojih je posmatranje zalaska sunca zanimljivo.

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Ios
PostPoslato: Ponedeljak, 09 Oktobar 2023, 23:03 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Peščana obala Iosa duga je oko 75 km. Plaže Iosa se smatraju među najboljima u Grčkoj i na moje veliko iznenađenje plaže su jako lepe. Osim po tome što se na plažu izlazi kasnije Ios se razlikuju i od drugih ostrva po tome da je iznajmljivanje ležaljki jeftino (na nekim plažama i za 7e set dve ležaljke i suncobran), ali su pića u plažnim barovima skuplja. Mali je broj plaža sa prirodnom hladovinom. Do većina plaža u ovom postu može se doći autobusom. I uopšte koliko god ostrvo delovalo surovo i golo dolazak na plažu nije naporan.

Najprometnija i najbliža Hori organizovana plaža je Milopotas sa dugačkom peščanom obalom, brojnim barovima i centrima za vodene sportove. Duga je oko 1 km i u nekim turističkim vodičima može se čak naći da ima najlepši pesak na Mediteranu. Ogroman je prostor na kome možete postaviti sopstveni peškir i suncobran. Iza plaže nalazi se više barova, restorana, marketa, pekara i sve veći broj smeštaja.

Slika

Slika

Slika

Slika

Kako je vetar meltemi karakteristika svih kikladskih ostrva malo zaklona se može naći na plaži. Meltemi izaziva oprečna osećanja kod turista. Na plaži ga ne želite a tokom šetnje ga priželjkujete (u razumnoj količini). Vetar bi trebao da je najjači u avgustu, a da u septembru prestane i da ponovo kreće sredinom oktobra kada donosi i lošije vreme. Ali ove godine nije pogledao u kalendar. Nije baš toliko jako duvao ali dovoljno da taksi brodići nisu vozili do plaža kojima se može prići samo morem ili da je uveče bio potreban duks. Posebno je to bilo izraženo u Hori, da li zbog toga što je na brdu ili je takav smer vetra čak i kada je u luci bilo prijatno u večernjoj šetnji Horom je bilo prohladno. Na plaži ležaljke imaju i zaklon od vetra.

Slika

Far Out Beach Club je poznat po svojim živopisnim dnevnim i noćnim zabavama. Ovde se svakog leta održava niz događaja, uključujući DJ setove, žive koncerte i tematske žurke. Mesto je omiljeno među mladima zbog energične atmosfere i prelepe plaže Milopotas. Kako kaže naš domaćin, ako želite mir izađite na prvoj stanici, a ako tražite zabavu na poslednjoj.

Slika

Na kraju plaže se nalazi i poznati restoran Drakos

Slika

Do plaže Koumbara se iz luke može čak i pešice, ali dovoljno često idu i autobusi. Meni je ova plaža bila mnogo fensi i veći deo su zauzele ležaljke. Do crkvice se ne može proći jer se tu nalazi luksuzni kompleks vila. Tu su i među skupljim ležaljkama, oko 20 eura, ali da vidite kakve su.

Slika

Slika

Na Koumbara plaži mogu se videti šareni brodići, sigurno njih 20-ak ako ne i više, različitih dimenzija i dezena koji daju veliki doprinos ambijentu same plaže. Mogu se videti i neobični kupači.

Slika

Slika

Ova plaža, odnosno klubovi iznad nje su veoma omiljeni među mlađom populacijom. Naravno nemam svojih slika pa ću sa prezentacija klubova "ukrasti" po jednu da bih pokazao kako ti klubovi i zabave izgledaju. Sve se to nalazi poprilično iznad plaža tako da na samoj plaži nije velika buka, više muzika iz plažnog bara kao i na drugim destinacijama.

Slika

Slika

Još jedna plaža do koje ide autobuski prevoz je Agia Teodoti. Samo mi da ima još koje drvo bila bi idealna plaža.

Slika

Meni najlepša plaža na ostrvu je Manganari, a i do nje ide autobuski prevoz mada u septembru samo sa jednim polaskom dnevno (po tabli ispred agencije u sezoni ima više polazaka). More je na Iosu svuda čisto, ali na ovoj plaži, čistoća vode ima sasvim drugačiju dimenziju. 2 lagune, beli pesak i tirkizno-providna voda bili su savršena scenografija i za Besonov film Veliko plavetnilo.

Slika

Slika

Slika

A ako hoćete da bude skoro pa sami na plaži dovoljno je da preko stena pešačite 5 do 10 minuta do sledeće dve uvale.

Slika

Slika

Za one koji više vole „šmek divljine“, tu su i usamljene plaže do kojih je samo malo teže doći, ali su skriveni dragulji sa kristalnom vodom i savršene za malo privatnosti. Moj favorit Iosa – plaža Tris Ekklisies (3 crkve). Sa asfalta je potrebno spustiti se kozjom stazom koju su volonteri lepo obeležili. Gotovo čitav dan sam bio sam na ovoj plaži.

Slika

Slika

Blizu Hore nalazi se i plaža Loretzaina, van rute autobuskih linija pa se može desiti da i na ovoj plaži budete sami. Videćete na slici da asfaltni put dolazi do same plaže. Iznajmljivanje auta je bilo 35e po danu, a kako ostrvo nije veliko na gorivo se potrošilo svega 10ak eura dnevno.

Slika

Slika

Da ne zaboravim i plažu Yalos koja se nalazi u blizini luke. I ovde je voda kristalno čista, ali je pesak tamniji pa nije tako plavičasta. Prednost je što ima prirodne hladovine i ovo je plaža u blizini mesta pa je lepo organizovana.

Slika

Slika

Do plaže Psati takođe vodi autobus. Imao sam sreće da sam je posetio u danima kada sam imao kola jer mi se uopšte nije svidela. Možda je kriv i vetar koji je izbacio morsku travu na obalu ali ova plaža nije u skladu sa opisom kikladskih plaža.

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 10 Oktobar 2023, 07:30 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Osim lepih plaža i dobre zabave Ios nema da ponudi nešto drugo. Nema na ostrvu planinskih šarmantnih sela, manastira, arheoloških nalazišta ili da budem korektan nema ih mnogo i nisu mi bili posebno intrigantni.

Jedan lokalitet je Homerov grob. Da li je zaista tu i sahranjen nema mnogo naučnih podataka, činjenica je da mu je majka bila sa Iosa, da je boravio na ostrvu, da su pronađeni u okolini predmeti koji se mogu povezati sa tim periodom. Možda je samo i pokušaj brendiranja ostrva mimo party priče.

Slika

Slika

Na putu iz Hore ka Homerovom grobu prolazi se pored nekoliko skulptura. Meštani ne govore zašto su tu. Nepoznatog autora, bez ikakvih podataka kad su postavljene i šta predstavljaju i da li su uopšte završene. Prva je provokativna pa se svakom turisti ostavlja da napravi svoju priču.

Slika

Iznad Hore nalazi se i amfiteatar na kome se leti održavaju koncerti i predstave, a u maju festival Homeria u čast Homeru. Iako deluje ka antička građevina zapravo je napravljen tek 1997 godine i nazvan po grčkom nobelovcu, pesniku Odiseju Elitasu. Tribine su napravljene od lokalnog kamena i može da primi 1100 gledalaca.

Slika

U blizini Hore nalazi se i Skarkos koji se smatra najvažnijim preistorijskim nalazištem na Kikladima, čak hiljadu godina starijem od Akrotirija na Santoriniju. Izgrađeno u kružnom obliku i na velikoj nadmorskoj visini kako bi njegovi stanovnici mogli da gledaju na luku i more. Selo je bilo veoma dobro organizovano, sa trgovima i dvospratnim zgradama, ulicama popločanim kamenom, ograđenim dvorištem i odbrambenim zidovima.

Slika

Kao i na drugim ostrvima i na Iosu postoje ostaci venecijanske tvrđave. Zanimljivo da nije u Hori već na putu ka plaži Psati, možda zato što je taj pojas oko plaže najplodniji deo ostrva. Lokalitet se zove Paleokastro ili stara tvrđava i nalazi se visoko iznad mora. Deo tvrđave se već odronio u more. Od puta je potrebno 15ak minuta pešačenja. Iako sam bio u blizini nisam se popeo do tvrđave, prethodno mi se plaža nije dopala, a ja volim kupanje a da se obilazak ostavi za najtopliji deo dana kada je manje prijatno biti na plaži.

Preporuka u agenciji za rentiranje auta je bilo da se poseti i fabrika sira, može se videti proces proizvodnje i degustirati nekoliko vrsta kozjeg sira.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 10 Oktobar 2023, 08:04 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Moram da priznam da sam prijatno iznenađen kvalitetom plaža na Iosu, ja volim peščane plaže na kojima može da se uživa i u plivanju i u boravku na plaži. Iako važi za ostrvo za žurke atmosfera i na plaži i u Hori je veoma pozitivna i opuštena i to uopšte ne liči na slike koje sam gledao sa Zakintosa ili Falirakija sa Rodosa na primer. Ostrvo je dobro snabdeveno za sve što je prosečnom turisti potrebno. Kada sam se javljao uživo napisao sam da me pekara nije oduševila. Kada sam razgovarao sa drugarima ili pratio pisanja na FB grupama uočio sam da su cene veoma slične kao i na destinacijama na severu. Prateći potrebe mlađe populacije dosta je fast food restorana sa girosom, burgerima, picom... Autobuski prevoz je organizovan i tačan, najčešći su polasci između Hore, luke i plaža Milopotas i Koumbara. Ka drugim plažama je sada u septembru postojao jedan ili nekoliko polazaka i ja bih lično voleo da se na plaži može ostati duže. Imali smo sjajnog domaćina i sigurno je i on doprineo lepim utiscima koje nosim sa letovanja.

Nemam nekih negativnih utisaka. Jeste uveče duvao vetar da je bilo potrebno da imaš košulju dugih rukava ili tanak duks, statistički je morao jednom i takav septembar da mi se desi. Sa druge strane imao sam sreće da nije bilo mnogo vruće pa da mogu na plaži da budem ceo dan na peškiru. Zbog cena u barovima ne bih mogao da nekoliko puta odem na piće ili lagani ručak što sam činio na drugim ostrvima u najtoplijem delu dana. Kako ja volim da menjam plaže svaki dan i uživam u takvom načinu letovanja na Iosu nisam našao baš plaža za 10 dana. Rentirani auto je bio dosta nizak pa sam odbacio odlazak na plaže sa zemljanim putem.

Da ubacim Ios u ranije napravljenu rang listu kikladskih ostrva, pokušavam da je napravim što objektivniju (na primer ja sam se divno proveo na Sirosu i uvek bi mu se vratio ali mi se čini da je u kompletu sa plažama, dostupnošću, komforu boravka slabija ponuda u odnosu na druga ostrva)

0. Kofunisija - mikro ostrvo i kategorija za sebe zbog veličine, najlepša za kupanje, najopuštenija atmosfera, ali veoma pasivan odmor
1. Paros i Antiparos - deluje mi da odnos plaža i njihove dostupnosti, šarma Hora na oba ostrva, kulture i istorije, gostoprimstva im daju malu prednost
2. i 3. Milos i Naksos - ne mogu da se odlučim, Milos ima lepše i dostupnije plaže, a Naksos lepše večernje šetnje i prva mi je kikladska ljubav i nije zanemarljivo što je primetno jeftiniji smeštaj
4. i 5. Andros - ovo ostrvo mi je najteže da rangiram, najpozitivnije iznenađenje, plaže kakve volim ali je prevoz loš i imao sam nesreću da duva vetar tokom boravka, možda prvo ostrvo kojem ću se vratiti
4. i 5. Ios - iz ugla nekog ko ima više od 30 godina Ios se nalazi na ovoj poziciji jedino što nema dodatnih sadržaja osim plaža iako sam uživao u boravku. I sa ovim iskustvom bih ponovo isto izabrao, više volim nove destinacije nego neku da ponavljam
6. Folegandros - dopalo mi se više od drugih malih ostrva, ima i bolje plaže i bolje organizovan prevoz, Hora je preslatka, veći je izbor restorana i kafića, a hrana je bila preukusna. Možda nema takav reset mod jer ipak ima turista, a cene je ipak nezahvalno komentarisati jer je svuda nešto poskupelo
7. Kimolos - uvek bi mu se vratio ali samo na par dana i zato je niže u rangiranju
8. Siros - kao da ne pripada Kikladima, najpozitivnija atmosfera i najlepši grad ali je na dnu rangiranja samo zbog plaža koje nisu u mom stilu, veoma rado bih tamo boravio van sezone
-. Santorini - neću da ga svrstam na listu jer sam suviše kratko boravio na njemu, mnogo pozitivnije utiske imam nego što sam očekivao, jedna plaža koju sam video je sasvim ok, gradovi su bombonice, ali sreću kvari gužva i cena smeštaja
-. Mikonos - drago mi je da sam boravio makar jedan dan, meni se izuzetno dopao grad i kosmopolitska atmosfera, finansije su jedini razlog zašto nikada nisam razmišljao o dužem boravku

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 01 Novembar 2023, 13:37 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 02 Septembar 2014, 12:38
Pol: Seka
Lepo Vlado :text-bravo: Samo da je malo više zelenila...

Dobro si ti sve ovo uporedio tako da nam sad samo preostaje da odaberemo šta nam najviše odgovara :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi: