Peščana obala Iosa duga je oko 75 km. Plaže Iosa se smatraju među najboljima u Grčkoj i na moje veliko iznenađenje plaže su jako lepe. Osim po tome što se na plažu izlazi kasnije Ios se razlikuju i od drugih ostrva po tome da je iznajmljivanje ležaljki jeftino (na nekim plažama i za 7e set dve ležaljke i suncobran), ali su pića u plažnim barovima skuplja. Mali je broj plaža sa prirodnom hladovinom. Do većina plaža u ovom postu može se doći autobusom. I uopšte koliko god ostrvo delovalo surovo i golo dolazak na plažu nije naporan.
Najprometnija i najbliža Hori organizovana plaža je
Milopotas sa dugačkom peščanom obalom, brojnim barovima i centrima za vodene sportove. Duga je oko 1 km i u nekim turističkim vodičima može se čak naći da ima najlepši pesak na Mediteranu. Ogroman je prostor na kome možete postaviti sopstveni peškir i suncobran. Iza plaže nalazi se više barova, restorana, marketa, pekara i sve veći broj smeštaja.

Kako je vetar meltemi karakteristika svih kikladskih ostrva malo zaklona se može naći na plaži. Meltemi izaziva oprečna osećanja kod turista. Na plaži ga ne želite a tokom šetnje ga priželjkujete (u razumnoj količini). Vetar bi trebao da je najjači u avgustu, a da u septembru prestane i da ponovo kreće sredinom oktobra kada donosi i lošije vreme. Ali ove godine nije pogledao u kalendar. Nije baš toliko jako duvao ali dovoljno da taksi brodići nisu vozili do plaža kojima se može prići samo morem ili da je uveče bio potreban duks. Posebno je to bilo izraženo u Hori, da li zbog toga što je na brdu ili je takav smer vetra čak i kada je u luci bilo prijatno u večernjoj šetnji Horom je bilo prohladno. Na plaži ležaljke imaju i zaklon od vetra.

Far Out Beach Club je poznat po svojim živopisnim dnevnim i noćnim zabavama. Ovde se svakog leta održava niz događaja, uključujući DJ setove, žive koncerte i tematske žurke. Mesto je omiljeno među mladima zbog energične atmosfere i prelepe plaže Milopotas. Kako kaže naš domaćin, ako želite mir izađite na prvoj stanici, a ako tražite zabavu na poslednjoj.

Na kraju plaže se nalazi i poznati restoran Drakos

Do plaže
Koumbara se iz luke može čak i pešice, ali dovoljno često idu i autobusi. Meni je ova plaža bila mnogo fensi i veći deo su zauzele ležaljke. Do crkvice se ne može proći jer se tu nalazi luksuzni kompleks vila. Tu su i među skupljim ležaljkama, oko 20 eura, ali da vidite kakve su.

Na Koumbara plaži mogu se videti šareni brodići, sigurno njih 20-ak ako ne i više, različitih dimenzija i dezena koji daju veliki doprinos ambijentu same plaže. Mogu se videti i neobični kupači.

Ova plaža, odnosno klubovi iznad nje su veoma omiljeni među mlađom populacijom. Naravno nemam svojih slika pa ću sa prezentacija klubova "ukrasti" po jednu da bih pokazao kako ti klubovi i zabave izgledaju. Sve se to nalazi poprilično iznad plaža tako da na samoj plaži nije velika buka, više muzika iz plažnog bara kao i na drugim destinacijama.

Još jedna plaža do koje ide autobuski prevoz je
Agia Teodoti. Samo mi da ima još koje drvo bila bi idealna plaža.

Meni najlepša plaža na ostrvu je
Manganari, a i do nje ide autobuski prevoz mada u septembru samo sa jednim polaskom dnevno (po tabli ispred agencije u sezoni ima više polazaka). More je na Iosu svuda čisto, ali na ovoj plaži, čistoća vode ima sasvim drugačiju dimenziju. 2 lagune, beli pesak i tirkizno-providna voda bili su savršena scenografija i za Besonov film Veliko plavetnilo.

A ako hoćete da bude skoro pa sami na plaži dovoljno je da preko stena pešačite 5 do 10 minuta do sledeće dve uvale.

Za one koji više vole „šmek divljine“, tu su i usamljene plaže do kojih je samo malo teže doći, ali su skriveni dragulji sa kristalnom vodom i savršene za malo privatnosti. Moj favorit Iosa – plaža
Tris Ekklisies (3 crkve). Sa asfalta je potrebno spustiti se kozjom stazom koju su volonteri lepo obeležili. Gotovo čitav dan sam bio sam na ovoj plaži.

Blizu Hore nalazi se i plaža
Loretzaina, van rute autobuskih linija pa se može desiti da i na ovoj plaži budete sami. Videćete na slici da asfaltni put dolazi do same plaže. Iznajmljivanje auta je bilo 35e po danu, a kako ostrvo nije veliko na gorivo se potrošilo svega 10ak eura dnevno.

Da ne zaboravim i plažu
Yalos koja se nalazi u blizini luke. I ovde je voda kristalno čista, ali je pesak tamniji pa nije tako plavičasta. Prednost je što ima prirodne hladovine i ovo je plaža u blizini mesta pa je lepo organizovana.

Do plaže
Psati takođe vodi autobus. Imao sam sreće da sam je posetio u danima kada sam imao kola jer mi se uopšte nije svidela. Možda je kriv i vetar koji je izbacio morsku travu na obalu ali ova plaža nije u skladu sa opisom kikladskih plaža.