Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 17 Oktobar 2019, 22:23

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
PostPoslato: Ponedeljak, 06 Maj 2019, 20:11 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3341
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Subotica je najseverniji grad u Srbiji i drugi po veličini u Vojvodini. Postoje dokazi da je ovo područje nastanjivano pre 3000 godina, a prvi pisani tragovi potiču iz 1391 godine. Tokom svoje istorije grad je menjao ime skoro 200 puta što samo govori o burnoj prošlosti, vladarima u čijem sastavu je bila, putnicima koji su o njoj pisali.
Najranije zapisano ime je Zabatka iz 1391. godine. Ovo je jedna od varijanti trenutnog naziva grada na mađarskom jeziku Szabadka. Mađarski naziv grada sastoji se od prideva Szabad, koji znači "slobodan", i sufiksa -ka koji je nežan deminutiv. Najranije ime Subotice bi se moglo prevesti kao "malo" ili "drago" "slobodno mesto".
Srpski naziv grada Subotica potiče od reči dana u nedelji "subota" i prvi put se pojavljuje 1653. godine. Pošto ime potiče od reči za dan u nedelji celo značenje imena grada bi bilo nešto kao "mala subota".
Legenda kaže i da je ime grada izvedeno po Suboti Vrliću, rizničaru prvog srpskog samoproglašenog cara Jovana Nenada čija je prestonica grad bio.

Snagu svakog grada i stepen razvoja u pojedinim periodima njegovog života može se zaključiti po broju i gracioznošću tornjeva. Prizemno je sitno, smeta, pa se brzo i ruši te ne ostavlja dubok trag, ali toranj, on je simbol snage jer vekovima može da stoji uspravno i da odoleva vetrovima. Kad malo bolje razmislim sa svakog putovanja sam donosio fotografije tornjeva, kula, zvonika, satova, tv predajnika (Ajfelov toranj u Parizu, Galata kula u Istanbulu, Dunavski toranj u Beču, Monžuik u Barseloni, Orloj u Pragu...). Ako je to merilo onda je Subotica veoma razvijen grad. Ili tornjevi u ravnici više dolaze do izražaja.

Veoma mi je prijao boravak u Subotici. Široke ulice i trotoari, puno zelenila, arhitektura toliko drugačija od šumadijskih gradova, opuštenost, ljubaznost i komunikativnost domaćina. Neće ovo biti pravi "a la vlamar" putopis, bilo je ovo porodično putovanje, omaž prvomajskim putovanjima na koje su moji roditelji išli pa skoro 50 godina.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 06 Maj 2019, 20:37 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3341
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Moram priznati da sam pozitivno iznenađen i oduševljen sajtom turističke organizacije Subotice na kom se mogu naći predlozi kako se može provesti par dana u gradu i okolini sa dosta korisnih linkova i podataka.
Za početak mapa po kojoj ćemo šetati. Sve ove lokacije su veoma blizu, u blizini pešačke zone i za sam obilazak je potrebno oko 45 minuta. Naravno ako hoćete da fotografišete, pročitate nešto o istoriji objekta ili da neki od njih obiđete jedan ispunjen turistički dan je moguć. I jako mi se dopalo što na dosta mesta postoje putokazi koji vas upućuju do zanimljivih lokacija. Kako se svi objekti nalaze u centru grada na trasi šetnje je dosta kafića, restorana, parkova pa je moguć i kratak predah.

Slika

1. Franjevačka crkva svetog Mihovila i samostan
Franjevačka crkva i samostan, koju Subotičani zovu „Stara crkva“, najstarija su zdanja i svedoci istorije grada. 1686. godine Franjevci se nastanjuju u na mestu jedne od najvažnijih strategijskih tačaka u borbi protiv Turaka, subotičke tvrđave, podignute 1439. godine trudom Janka Sibinjanina. Postojeću crkvu pretvaraju u manastir i doziđuju samostan. U novu crkvu ugrađeni su spoljni zidovi tvrđave, a delovi južne kule postali su sastavni deo desnog crkvenog tornja kroz koji se danas ulazi u samostan.

Slika

Slika

Pretpostavljam da je povodom Uskrsa ispred crkve bila postvljena zanimljiva "skulptura", oslikano jaje koje prikazuje kako se nekada živelo u okolini.

Slika

Slika

2. Gradski muzej
U Gradskom muzeju se čuva nekoliko vekova staro nasleđe regiona. Muzej poseduje arheološku, etnografsku, istorijsku, umetničku i prirodnjačku kolekciju i nekoliko legata. Stalna postavka privremeno nije dostupna posetiocima, ali se zato organizuje brojne tematske izložbe. Nalazi se u prostoru palate Demeter koja je izgrađena u svrhe najamne kuće i štamparije 1906. godine. Ovog puta nisa posetio muzej pa ne znam šta je od izložbi moguće posetiti.

3. Sinagoga
Sinagoga je sagrađena 1902. godine u stilu secesije. Sinagoga je 1974. proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Građena je po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije.
Sinagoga je jedno od najvrednijih srednjeevropskih ostvarenja ove vrste sakralne arhitekture. Odlikuju je smela i moderna arhitektonska rešenja, ukrasi od vitraža, kao i stilizacije preuzete iz mađarskog folklora, kao što su stilizovane latice ruža, ljiljana i karanfila i paunovog perja.
Na četiri manje kupole, koje simbolišu četiri strane sveta, oslonjena je centralna velika kupola, koja simbolizuje univerzum. Kupola nad centralnim delom obogaćena je konstruktivnim inovacijama, tako da počiva na gvozdenoj konstrukciji, koju nosi osam gvozdenih stubova.
Tri ulazna portala vode u narteks, iznad koga je prostor za žene, dok četiri stepeništa vode na galeriju. U rešavanju fasada uočavaju se tri horizontalna pojasa: prvi – pojas ulaznih portala i horizontalne apside oko njih; drugi – u kome su zabat sa glavnim vitražom i u uglovima dva niža tornja; treći – tambur kupole sa dvostrukom kalotom. Korišćena je opeka i bojena Žolnai keramika sa kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima.

Ja moram da kažem da sam prosto oduševljen ovim objektom koji posmatram kao arhitektonski biser, a ne kao verski objekat. Mislim da je ovo prvi put da sam posetio Sinagogu pa ne znam da li su floralni ukrasi po zidovima i vitraži uobičajeni, ali ovi mi se baš sviđaju. Sinagoga je obnovljena pre nekoliko godina i zaista izgleda prelepo.
Ulaznica se naplaćuje 250 dinara, mislim da postoji i "vodič", kada sam je ja posetio u ulazu je bila velika grupa đaka iz Mađarske pa smo mi samostalno obilazili unutrašnjost. Zato možda neću znati šta je za najvažnije videti.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

4. Gimnazija
Prva gramatikalna gimnazija u regionu osnovana je 1747. godine. Sadašnji objekat gimnazije je projektovao Ferenc Rajhl krajem 19. veka u neo-baroknom stilu. U zgradi se nalazi soba koja je posvećena jednom od najznačajnijih mađarskih autora, Deže Kostolanju, koji je rođen u Subotici.

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 06 Maj 2019, 20:55 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3341
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
5. Katedrala
Građevina kasnog baroka, u narodu poznata kao Velika crkva, posvećena je zaštitnici Subotice Sv. Terezi Avilskoj čiji se lik nalazi i na gradskom grbu. Katedrala je podignuta 1779. godine i od tada je nekoliko puta je obnavljana. Godine 1974. Papa je nagradio crkvu naslovom manje bazilike.
Moram da priznam da sam bio zapanjen stanjem fasade katedrale i gadnom pukotinom koja izgleda kao da će da prepolovi katedralu. Tek po povratku sam pročitao da je to najpoznatija subotička pukotina, stara više od 100 godina koja bi trebala da bude sanirana narednih godina jer je sredstva obezbedila vlada Mađarske (nije greška, vlada Mađarske).

Slika

Ispred Katedrale nalazi se i zanimljiv spomenik koji celom trgu daje posebnu notu.
Slika

Slika

A na trgu se nalazi i spomenik žrtvama fašizma
Slika

6. Gradska kuća
Za razliku od mnogih evropskih gradova centrom Subotice ne dominira katedrala ili crkva već Gradska kuća. Svojom lokacijom, dimenzijama i kitnjastom arhitekturom mađarske varijante secesije, Gradska kuća je postala odrednica grada, centar i simbol Subotice.
Građena je između 1908. i 1910. a opremanje enterijera je završeno 1912. godine. Zauzima površinu od skoro 6.000 m² sa 16.000 m² korisne površine. Toranj je visok 76 metara, a vidikovac se nalazi na visini od 45,5 metara i sa njega se pruža nezaboravan pogled na Suboticu i njenu okolinu. Gradsku kuću su projektovali Marcel Komor i Deže Jakab, poznati budimpeštanski arhitekti. Dekorativnost secesije, ovde je obogaćena romantičarskom notom mađarskog folklora, kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima. Ona se koristi za zasedanja Skupštine, koncerte, venčanja i važne skupove.
Obilazak je moguć od utorka do petka u 12h ali po najavi.

Slika

Slika

Slika

U parku ispred Gradske kuće nalazi se Plava fontana (izgrađena 2001. godine), kako meštani vole da kažu, biser centra Subotice. Izrađena je od mađarske Žolnai keramike (Žolnai je mađarska fabrika koja se bavi proizvodnjom keramike i porcelana, te otuda naziv Žolnai keramika). Da budem iskren meni se mnogo više dopala Zelena fontana koja ne radi, a pločice izgledaju kao iz nekog socijalnog kupatila.
Slika

U parku se još nalaze i spomenik svetom trojstvu i spomenik žeteocu.
Slika

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 06 Maj 2019, 21:58 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3341
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
7. Spomenik caru Jovanu Nenadu
Spomenik caru Jovanu Nenadu nalazi se na glavnom gradskom trgu. Jovan Nenad je bio kontraverzna istorijska ličnost, samozvani car koji je proglasio Suboticu na kratko za svojom prestonicom 1527. I sam spomenik je imao burnu istoriju jer je podignut 1927., oskrnavljen je 1941. Jovan Nenad se nakon Mohačke bitke (1526.) pojavio kao vođa jedne čete, te proterao Turke iz Bačke. Ovim potezom zagospodario je čitavom Bačkom, te delovima Srema i Banata i time stvorio nezavisnu državu i postao car. Za prestonicu je izabrao Suboticu (kasnije je to bio Segedin). Nažalost, njegova vladavina je trajala svega nekoliko meseci, budući da je caru pripremljena zaseda u kojoj je ranjen, te umire 26. jula 1527. nakon čega se njegova vojska raspala, te država prestaje da postoji.

Slika

8. Narodno pozorište
Trenutno je u toku rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta. Glavna karakteristika ovog zdanja je bilo šest korintskih stubova. Pozorište je izgrađeno 1853. godine u neo-klasičnom stilu, iako su prvi nastupi putujućih teatara bili održani u Subotici još 1747. godine.
U žargonu kada neko hoće da vas na fin način otkači zakaže vam sastanak kod sedmog stuba na pozorištu.

Slika

Slika

9. Gradska biblioteka
Gradska biblioteka je osnovana 1890. godine i smeštena je u neobaroknu zgradu, koja se nalazi na istočnoj strani glavnog trga. Projektovao je Ferenc Rajhl 1897. godine. Poseban kuriozitet su dva atlanta koja na leđima nose jedan od najlepših balkona u gradu.

Slika

Slika

A na glavnom gradskom trgu se nalazi i već spominjana zelena fontana koja nije u funkciji.
Slika

Sa trga se nastvalja pešačka zona sa mnogo lepih zgrada. Zanimljivo je da sam dva puta tokom šetnje čuo da ovo liči na Ramblu u Barseloni i iskreno da umemo da promovišemo svoj turistički potencijal turista bi bilo neuporedivo više.

Slika

Slika

Slika

Slika

10. Zgrada sokolskog doma
Zgrada sokolskog doma u narodu nosi naziv nekada veoma popularnog bioskopa Jadran, koji je bio u ovoj zgradi više od trideset godina. Prvobitno je bila sagrađena za sportske i kulturne svrhe 1933. godine i predstavljala je odličan primer međuratne arhitekture.

Slika

11. Palata Rajhl
Palatu je 1904. sazidao arhitekta Ferenc Rajhl za svoj dom i arhitektonski biro. Više puta sam ga pominjao kao projektanta objekata po Subotici. Skupoceni materijali, neobična kombinacija boja, razigrana forma fasade, enterijera i dvorišta, izuzetan su primer secesijske arhitekture. Danas se ovde nalazi Galerija moderne umetnosti Likovni susret.

Slika

Slika

12. Pravoslavna crkva
Crkva je podignuta je 1726. na najvišem delu nekadašnjeg starog grada. Sadašnji izgled ove barokne crkve datira iz 1910. godine, kada je podignut novi toranj i postavljen novi ikonostas. Crkva je posvećena Sv. Vaznesenju Gospodnjem.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 06 Maj 2019, 22:50 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3341
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Kratak pregled kako se može provesti dan u Subotici. S obzirom da se u blizini nalaze Palićko i Ludoško jezero, brojni salaši čarde, da su Segedin, Morahalom i Mako na oko 40km smeštaj u Subotici može biti odličan izbor.
Stan sam ponovo iznajmio preko sajta airbnb i jedan je od najboljih stanova koje sam imao na dosadašnjim putovanjima. Cena je 25e za noć a može da primi do 6 osoba.
Možda uskoro ponovo posetim ovaj grad.

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 07 Maj 2019, 18:10 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Postovi: 9129
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Ne znam jesi li završio priču, ali moram da upadnem i da kažem:
:bravo: i :romance-hearteyes: i :romance-grouphug:
Odmah mi se ide tamo :D

Fantastične su mi te čipkaste fasade i krovovi, ali mi je najupečatljivija ipak ova:
VlaMar je napisao:
Ispred Katedrale nalazi se i zanimljiv spomenik koji celom trgu daje posebnu notu.
Slika


Svaka čast i hvala ti :ljubac:

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 12 Maj 2019, 16:02 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Postovi: 12604
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Vlado, hvala na ovom opisu Subotice. Volim je, ali je nikada nisam obisla na nacin na koji si ti to uradio. Slike su prelepe. Volim i madjarsku arhitekturu. Spomenici i svi objekti koje si u ovom prikazu dao, mogu da pariraju raznim svetskim gradovima i metropolama. Lepo- bas! :ljubac:

Kad zavrsis, mozda ubacim i ja pokoju slicicu! :op-op:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.