Najpoznatija pešačka ulica u gradu
Rua Augusta nastavlja se na trg i to je zona poput Knez Mihajlove u Beogradu ili Ramble u Barseloni. Dosta kafića i restorana, poslastičarnica, butika i uličnih zabavljača. Nije teško pretpostaviti da su cene u ovoj ulici i duplo više nego na drugim mestima.
Na pola Rua Auguste ulice nalazi se
Santa Justa (Santa Žusta) lift. Napravljen je u 19om veku kako bi prevozio putnike uzbrdo od okruga Baixa do manastira Largo do Carmo. Poznat je i kao "Ajfelov toranj Lisabona", a veza sa Ajfelom nije slučajna jer je nastao po ideji Ajfelovog učenika. Lift datira iz doba kada je kovano gvožđe bilo i građevinski materijal i oblik umetnosti, a struktura je ukrašena veličanstvenim neogotičkim lukovima i geometrijskim obrascima, dok su unutar dve raskošne drvene kabine. Istorijski Santa Justa je olakšavao transport ljudi i robe strmim brdom, ali danas je to prvenstveno turistička atrakcija i jedna od jedinstvenih atrakcija grada. Na vrhu lifta je novootvorena panoramska platforma koja pruža prekrasan pogled na istorijski centar Lisabona. Kao jedan od najoriginalnijih arhitektonskih i tehničkih znamenitosti Portugala je priznat kao nacionalni spomenik.
Zanimljivo da lift naviše maksmalno vozi 20 putnika, a naniže samo 15.
Fotografija trga Rossio sa visine koju sam ranije postavio takođe je sa vidikovca Santa Justa.
* Ovde ću prvi put da "varam" u ovom putopisu. Ja sam sa vrha lifta otišao da posetim manastir pa sam se vratio dole da nastavim šetnju ulicom Rua Augusta. Sa novim iskustvom ne bih tako uradio već bih lift slikao samo spolja, a na vidikovac bih se popeo kasnije iz pravca manastira. Na poslednjoj fotografiji se vidi platforma kojom dolazite do podnožja vidikovca (terase), odnosno do vrha dokle ide lift. Red koji se čeka na lift je predugačak, prevozi malo putnika i izgubio sam puno vremena. A nema potrebe jer je lift običan i ništa spektakularan, dok mi se pogled sa vidikovca baš dopao.
Impresivni trijumfalni
luk Rua Augusta, koji označava ulaz / izlaz u ulicu Rua Augusta, završen je tek 1875. godine, gotovo čitav vek nakon izrade prvobitnih planova. Ovo kašnjenje je omogućilo da se otvaranje kule poklopi sa stogodišnjicom razornog zemljotresa. Za razliku od drugih trijumfalnih kapija kroz ovu nije prošla vojska i ne predstavlja slavljenje velike ratne pobede.
Tri statue na vrhu kule predstavljaju “Gloriju” i nagrađivanje hrabrosti i genija, dok dve sedeće figure u bazi predstavljaju dve portugalske reke, Tejo i Douro. Ženska alegorija “Slave”, koja je obučena u peplos i visoka 7 m stoji na tronu i drži dve krune. “Hrabrost” (ispod desne ruke) je personifikovana Amazonkom sa kacigom sa zmajevim šablonima, koji su bili simbol Кuće Braganze (prve portugalske kraljevske familije). “Genije” obuhvata statuu Jupitera iza leve ruke. Sa njegove leve strane nalaze se atributi pisanja i umetnosti.
Četiri statue nad kolonama, koje je napravio Victor Bastos, predstavljaju Nuno Alvares Pereira i Sebastiao Jose de Carvalho e Melo, Markiz od Pombala na desnoj strani, i Vasco da Gama i Viriatus na levoj strani. Dve ležeće figure predstavljaju reke Tagus i Douro.
Na trijumfalnu kapiju se uz ulaznicu može popeti i takođe je zanimljiv pogled mada zaostaje u odnosu na Santa Justa.
Kao turistička atrakcija,
Praca do Comercio - Trgovački trg je najveći lisabonski trg sa tradicionalnim oslikanim zgradama koje zaklanjaju tri strane trga i statuom kralja Josea I pozicioniranog u centru. Jedan je od najlepših delova grada i ukazuje na moć i uticaj koji je Portugal nekada imao.
Praca do Comercio izgrađen je 1755. godine, nakon velikog zemljotresa koji je uništio čitav okrug Baixa. Pre zemljotresa najznačajniji kraljevski kompleks, palata Ribeira, bila je smeštena na trgu, ali ju je potpuno uništio tsunami koji je nastao nakon zemljotresa. Najistaknutija karakteristika palate Ribeira bile su dve prepoznatljive kule i njihov originalni dizajn je uklopljen u dve kule koje su gledale reku Tagus.
Uništenjem palate Ribeira nestala je i najveća zbirka klasične portugalske književnosti jer je u palati bila smeštena kraljevska biblioteka sa 20.000 knjiga. Statua u središtu Praca do Comercio je kralj Joze I na konju koji simbolično guši zmije svojim kopitima. Kralj Jose I bio je portugalski vladar tokom rekonstrukcije Lisabona, a statua je postavljenana njegov rođendan 6. juna 1775. godine.
Na južnoj strani trga nalazi se, Cais das Colunas, skup mermernih stepenica, koje vode do ivice vode. Nekada su predstavljale mermerno stepenište, ulazak u palatu direktno sa broda.