In Vinum veritasKao i svakog dana, na otštampanom programu za to pre podne, dok od Bratislave do Budimpešte brod bude plovio, predvidjena je degustacija vina.
U zakazano vreme, u baru, u kome se dešavao "društveni zivot" svi su bili na okupu.
Stolovi su bili pripremljeni: za svakog gosta po tri vinske čase, na stočiću činija tvrdog sira, a u vazama anturijum.
A Toni, sa kojim smo se podobro sprijateljili, prevazišao je samoga sebe tihom instrumentalnom muzikom stvarajući ambijent za dogadjaj koji sledi!
Osoblje broda, u kompletnim tamno plavim uniformama nas je ljubazno dočekivalo, a svi putnici su po navici sedali gde su od prvog dana bili.
Iako smo Duja i ja, a pogotovu nasi prijatelji, bili "pioniri" u odnosu na Dance i Fince, koji su bili većina putnika, verujem da je poneko žensko srce brže zakucalo videvši stasite uniformisane "domaćine broda".
Jedan od oficira nam je predstavio člana posade, vrsnog enologa koji će voditi prezentaciju.
Na podijumu za igru, u sredini prostora bara (sa koncertnim klavirom, Tonijem i tihim evergrin melodijama u zaledju), stajao je stočić opremljen isto kao i svi stolovi u baru. Tu je bila i jedna posuda nepoznate namene.
Šarmantni tridesetogodišnjak se predstavio, objasnio nam je da ćemo degustirati vina Madjarskog proizvodjača koji počinje kampanju promocije za Evropu upravo ovom prezentacijom.
Ne znam zašto, očekivao sam da će prezentacija i degustacija biti na Francuskom jeziku. Inace na brodu jezik komunikacije je zvanicno bio Engleski.
Vodja prezentacije je pričao o vrsti groždja od koga su napravljena vina koja degustiramo, i po nešto o uzgajanju, branju, skladištenju...zatim o načinima izbora tipa i vrste vina u funkciji izabranih jela i svakako situacije u kojoj se pije. Zato su ljudi koji poseduju te veštine veoma cenjeni.
U objašnjavanju došao je do prvih gutljaja belog, zaista pitkog vina, pričajući o mirisima i ukusu s' vremena na vreme otpijao gutljaj iz svoje čaše, a zatim je uzmao onu posudu kojoj nisam znao namenu pa bi ispraznio usta u nju, umesto da ga popije.
Naravno da mi to nismo radili, već bi svako svoje vino lepo i popio.
I tako redom roze, pa crno!
Iako je degustacija kačkavalja bila predvidjena za probu crnog vina, ja sam skoro sve pojeo još kod belog!