Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 19:28

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 25 Septembar 2015, 17:59 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Utisci

Budimpešta je po položaju uz Dunav, površini koju zauzima i broju stanovnika jako slična Beogradu. Međutim u turističkom smislu je mnogo naprednija i iskorišćenija. Često je nazivaju „Kraljica Dunava“ ili „Pariz Istočne Evrope“.

Budimpešta nudi dosta toga: zanimljiva istorija i priča koja se krije skoro iza svake fasade, Dunav sa 9 mostova, nisam siguran da li mi se više dopao danju ili noću sa osvetljenim mostovima i fasadama, kada sam bio na peštanskoj strani Budim i kraljevska četvrt mi se činila lepšom i obratno sa brda mi se Pešta činila lepša, kulturna dešavanja i koncerte, veliki broj parkova i zelenila, banje sa termalnom vodom i spa centre u samom gradu.

Slika

Gledajući Urbine i moje slike vidim da smo obišli skoro iste lokacije i to je otprilke ono što se može obići sa dva noćenja. Meni je ovo putovanje bilo mnogo opuštenije nego putovanje koje organizuje turistička agencija. Sebi sam definisao vreme kako mi odgovara i na nekim lokacijama se zadržao duže nego što bih mogao u kolektivnom obilasku. Kao najlepše utiske sa ovog puta su mi uživanje u gradskom parku na jezeru sa koga se vidi Vajdahunyad zamak, zvuk orgulja u bazilici sv.Ištvana, kuliranje uveče u Eržebet parku i šetnja uz Dunav kada su mostovi i fasade osvetljeni.

Za one koji idu prvi put preporučujem i da uplate krstarenje Dunavom uveče (~8-10e), ja sam ranije bio na jednom takvom brodiću sa kafom, kolačima i šampanjcem, ali to verovatno nije standardna ponuda.
Ja sam planirao i da jedno poslepodne provedem u spa Gelert hotela, ali se nije dalo, suviše dugo sam se zadržao u Sent Andreji. Generalno uvek isplaniram pre polaska više stvari, a nikada ne uračunam vreme za kupovinu suvenira i poklona.

Gradski prevoz funkcioniše dosta dobro, na svim stanicama istaknuti su displeji koji prikazuju vreme dolaska linije. Metro funkcioniše besprekorno, a bus i tramvaj kasne po par minuta. U prevozu nije gužva. Karta je jedinstvena za sve vidove prevoza i postoji nekoliko vrsta karata: pojedinačna karta košta 350HUF na automatima ili 450HUF, komplet 10 karata košta 3000HUF, dnevna karta 1650HUF, porodična dnevna 3300HUF, postoji i karta za 72h. Automati imaju meni na nekoliko jezika, a prihvataju i kreditne kartice. Kontrolu sam za 4 dana imao samo jednom i to na ulasku u metro. Ako želite da siđete na sledećoj stanici morate da pritisnite dugme koje se nalazi pored svakog sedišta. Snalaženje je lako, u većini vozila postoji displej na kome se prikazuje i trenutna i par narednih stanica i na engleskom jeziku.

Nije mi se baš sve dopalo.

Generalno su svuda „ne preterano“ ljubazni (i prilikom kupovine karata i u prodavnici, restoranu, u prevozu).
Sporazumevanje je otežano jer engleski jako slabo govore. U Godolu sam zaustavio 20ak osoba u potrazi za restoranom pre jednog klinca koji je razumeo engleski, ali on nije znao da me uputi gde bih mogao gulaš da jedem. I sada kada čitam komentar našeg domaćina nisam siguran da li smo bili dobri gosti i uvek smo dobrodošli ili on dolazi kod nas u goste. Zato sam informacije prikupljao unapred, uveče u Eržebet parku u kome se uglavnom skupljaju studenti.
Još jedna stvar koja mi se nije dopala su cene ulaznica. Obilazim i druge gradove u Evropi i zaista mislim da su cene u Budimpešti prenaduvane. Ono što me je posebno nerviralo je naplaćivanje ulaska u crkve, pa makar bilo i simbolično 0,5e, 1e ili 2e. Skoro uvek ostavim prilog, zapalim sveću ili kupim neki suvenir ali me je ovo nešto posebno nerviralo i malo je nedostajalo da tražim odštampanu kartu. Bio sam u Vatikanu, Notrdamu u Parizu, Plavoj džamiji i Sulejmalniji u Istanbulu, mnogim crkvama i manastirima u raznim državama i nigde mi se nije desilo da moram da platim ulaz u crkvu.
Radno vreme im je takođe čudno, nedeljom ne radi nijedan objekat osim onih namenjenih turistima. A i radnim danima se zatvara u 18h. Meni je to bilo baš rano, volim dok je dan da se šetam i vidim što više, a onda kasnije da kupujem suvenire.

Iako skoro u svim prodavnicama vezanim za turiste primaju evre savetujem da promenite nešto novca u forinte. U zavisnoti od menjačnice dobijao sam od 300 do 308,5 forinti za 1e. U prdavnici računaju nepovoljnije pa i do 250 HUF za 1e, ali ima i primera da računaju svih 300. Ja sam novac menjao na Oktagon skveru. U principu je veliko cimanje, na nekim menjačnicama piše da nema provizije ali je kurs manji, na drugim ima provizije koja se razlikuje da li menjate manje ili više od 100 eura. Osim što imate utisak da vas neko vara mislim da je nebitno jer na primer ako menjate 100e dobićete 30000HUF ili 30850HUF, a po današnjem kursu to je oko 300rsd i verujem da u Bgd ne biste prošli 2km zbog te razlike.

Gastronomija

Bio sam smešten u stanu pa sam doručak kupovao u lokalnim prodavnicama. Hrana im je zaista jeftina, a peciva, suhomesnati proizvodi, razni „vajkremovi“ veoma ukusni. Cene u marketima se razlikuju u zavisnoti od veličine marketa i lokacije. Kao primer prodavnica Aldi, flaša vode 1,5l na periferiji gde sam bio smešten košta 65HUF, a u centru (istina rashlađena) 185HUF.

Glavna karakteristika mađarske kuhinje je obilno dodavanje paprike u razna jela. Mnogo se koristi svinjska mast, razni začini, pavlaka ili kajmak. Najpoznatije mađarsko jelo je gulaš. Vodi poreklo od mađarske pusti, travnate stepe, a ime je dobio po tamošnjim čuvarima stoke. U mnogim zemljama se pod gulašom podrazumevaju sva jela začinjena paprikom, ali bolji poznavaoci mađarske kuhinje razlikuju 4 jela u kojima paprika ima važnu ulogu. To su: gulaš, perkelt, tokanj i paprikaš.
Gulaš je gusta, masna čorba sa mnogo luka i paprike, sa dodatkom sitno seckanih krompira i malo testa. Perkelt je jelo sa mnogo luka i gustog sosa, a meso se dinsta. Tokanj je jelo slično prethodnom. Umesto sitno iseckanog ima i pomalo luka i paprika, dodaje se pavlaka, pečurke, grašak i drugo povrće. Paprikaš liči na perkelt, ali mu se dodaje više pavlake. Za paprikaš su pogodne razne vrste svetlog mesa, dok su tamno meso i masno meso, pogodni za perkelt ili tokanj.

Slika

Od deserata najpoznatiji su torte (Doboš, Žerbo, Esterhazi), krofne, kremovi i palačinke. Obavezno probati kurtoš kolač (chimney cake). Kupovao sam ga na kraju Adraši avenije (290HUF ili 1e) i svako veče se završavalo tako što kupim kurtoš i sednem u Eržebet park.

Kurtoš kolač, Chimney cake, Trdelnik, Sekacz, Prügelkrapfen, ah šta je ime, bio bi jednako ukusan kojim se god imenom zvao
Slika

U specijalitete mađarske kuhinje odlično se uklapaju i poznata mađarska vina. Svaka pokrajina u Mađarskoj ima vina sa specifičnim ukusom i mirisom, a za najbolje smatra se tokajsko vino iz okoline grada Tokay. Poznato je još i crveno vino ,,egri bikaver” – bikova krv iz okoline grada Eger. Inače to vino je dobilo ime posle jedne zimske bitke sa Turcima. Mađarski vojnici su pili crveno vino kako bi se ugrejali, a Turcima se činilo da piju krv bika koja im daje posebnu snagu.

Po preporuci domaćina ručali smo u jednom bistrou -restoranu na Oktagon trgu, odnosno u Tereza Korut 23 ulici. Restoran se zove Gastland i radi po principu švedskog stola, odnosno sve što možete da pojedete u 2 sata košta 1190HUF-1590HUF u zavisnosti od dana (nedeljom je najskuplji), odnosno 4-5,3e, a niži od 120cm plaćaju pola cene. Izbor je veliki (3 supe, pice, roštilj - svinjetina i piletina u nekom pacu, sipate sveže meso u tanjir i date roštilj majstoru da vam spremi, svinjsko pečenje u nekom sosu, pohovani bataci, krilca na žaru, pohovana riba, ćufte, bolonjeze sos, razna variva, pečeni krompir, salata turšija i nekoliko vrsta kolača). Sami uzimate tanjir, sedate, konobar vam prilazi za piće i rasklanja sto. Plaćate na izlazu. Super se najedete, to je istina, ali klopa nije baš vrhunska već više kao menza, radnički restoran.

Kada sam boravio službeno vodili su nas u restoran Sir Lancelot, malo je skuplji (recimo 20e po osobi), ali je atmosfera i klopa fenomenalna. Svi su obučeni u srednjevekovne kostime, izvode predstavu, porcije su baš obilne, nema viljuški. Moja preporuka ako vam nije mnogo para.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 25 Septembar 2015, 18:28 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Da dodam još koju o smeštaju. Rezervisao sam ga preko sajta Airbnb i generalno sam jako zadovoljan. Smeštaj je bio odličan, čist, potpuno opremljen (i više nego što mi je bilo potrebno), ispred zgrade je bio besplatan parking, nekoliko prodavnica, pekara i mesara u krugu od 100m, supermarket Aldi na 500m, stanica autobusa i tramvaja ispred zgrade. Domaćin je na sva pitanja odgovarao u roku od 30 minuta. Kada smo stigli obezbedio je mape za snalaženje u okolini i u gradu, kojim prevozom doći do atrakcija, kupone za popuste u supermarketu i u Meku. Svako veče nam je preko FB slao poruke, raspitivao se kako smo, da li je nešto potrebno, preporučivao šta da obiđemo, gde da jedemo i sl. Ovo je bilo moje prvo iskustvo sa ovim sajtom i jedina zamerka je što ne postoji mogućnost da ih direktno kontaktirate. Pošto je bila kriza oko zatvaranja granica hteo sam da pitam kakva su mi prava, ali nemoguće je doći do kontakta. Kako to izgleda kada postoji problem sa smeštajem ne znam.

Soba, troje može komotno da spava ili porodica sa dvoje manje dece, čak i igračke za decu ima
Slika

Slika

Kuhinja potpuno opremljena, ja nemam sve aparate u kući, mikrotalasna, ketler, toster, cediljka za agrume, sav pribor, čaše, šolje, šerpe razne, deterdženti, ulje, čajevi i testenine
Slika

Kupatilo sa veš mapinom, wc posebno i ostava puno do vrha
Slika

Slika

Slika

Cena 25e/noć, odnosno kada se doda usluga čišćenja i usluga sajta (fiksni izdaci, pa na više dana manje utiče na cenu) izađe 30e/noć.

KRAJ


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 25 Septembar 2015, 18:42 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Care! Slika Ovo je savrseno! Uzivala od pocetka do kraja. Prozivela svoja putovanja. Ovakvi opisi i informacije se ne mogu dobiti nigde, osim od istinskog zaljubljenika u putovanja i osobe koja ima dar za pisanje i veliku zelju da drugima pomogne u snalazenju na putu! Hvala, jos jednom i :bravo: , jos jednom!

E da! Nasmejao si me onom anegdotom za Madjarice, mada bih ja to "preinacila" u nesto drugo! ;) :lol:
Hvala za recept za "Zerbo kolac"...pravila vise puta tortu, ali kolac nisam. Moram da ga probam! :op-op:
Nikad ne bih rekla da si ti inadzija! ;) :D Ovo su bili kratki komentari na tekst, slike- savrsene! :ljubac: Cini mi se da si i ti nesto nas pitao, ali sad ne mogu da se setim sta...! :think:

Kako si opisivao Ribarske kule, brdo Gelert, Sent Andreju- ponovo sam prosla poznatim putevima! :ljubac: Smestaj mi se dopada, kao i ostalo...kuhinja... :ljubac:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 25 Septembar 2015, 19:44 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 17:42
Postovi: 2147
Lokacija: Beograd
:bravo:
Bila je prava uzivancija citati. Svaka ti cast sto si toliko toga obisao i jos veca cast sto si o tome pisao.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 25 Septembar 2015, 22:11 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Jes' vala majstorski :bravo:

Čisto da nas podsetiš kako dobrih mesta ima i tu blizu

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Nedelja, 27 Septembar 2015, 11:27 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Hvala vam puno na komentarima. Pisanjem utisaka moje putovanje traje duže, a zadovoljstvo je veće ako vam se dopalo dok čitate ili nekom može da posluži kao osnova za boravak u Budimpešti.
Sada sam pričitao ceo post, ima tu sitnih grešaka u kucanju, nećete da mi zamerite. Kao ljubitelju Star Wars serijala zbog jedne me je baš blam.
Karta za gradski prevoz košta 350HUF na automatu, a 450HUF ako je kupujete kod vozača, nedostaje par reči u originalnom postu.
Veliki broj restorana za vreme ručka (12-16h) ima "meni" po ceni 1500-2100HUF koji obuhvata supu i jelo, a negde i kolač. Sa pićem i kafom to bi koštalo oko 10-12e. Skoro na svakom ćošku ima i Meka, KFC i sl lanaca brze hrane.
Parking u gradskim zonama se plaća radnim danima na automatima kojih ima dovoljno, sat parkiranja košta 280HUF. Problem je što primaju samo kovanice (obišao sam par radnji što zbog nemogućnosti da se sporazumem na engleskom što zbog neljubaznosti prodavaca dok nisam rasitnio novac), nema kusura već ubacujete novac a automat preračuna koliko je to minuta. Račun ostavite tako da bude vidljiv kontroloru.
Kao i u svakom gradu ima dosta toga što vredi posetiti:
Ja sam recimo planirao bazene i neki spa centar. Osim Gelerta, od poznatijih su i Rudaš u samom podnožju Gelert brda sa fensi bazenom na krovu ili Šečenji u samom gradskom parku. Dnevna ulaznica je oko 18e, a dodatno se plaćaju bade mantili, masaže, kozmetički tretmani.
Margitino ostrvo, kao ogroman park u kome se nalaze i mali ZOO sa egzotičnim vodopadima, muzička fontana sa svetlosnim efektima u taktovima klasične muzike, osmougaoni vodeni toranj koji danas služi kao vidikovac... ostaje za neku drugu posetu.
Memento park (park sećanja) u koji su prenete skulpture, biste koje su krasile gradske trgove u eri komunizma.
Ako putujete sa decom ima i za njih dosta aktivnosti: ZOO vrt u samom gradskom parku, Tropikarijum koji se nalazi u tržnom centru Campona pa vi možete da šopingujete dok oni razgledaju podvodni svet, meni interesantna dečija železnica duga 11km gde sve aktivnosti oko voza obavljaju deca 10-14 godina, adrenalin park se nalazi u park u blizini te železnice...


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Nedelja, 27 Septembar 2015, 15:37 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
E, u "Tropikarijumu" sam bila! :D Volela bih i ja da obidjem Margitino ostrvo....VlaMar, mogli bismo zajedno! :smesko-gore-dole:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2015, 11:20 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
VlaMar, čekala sam pogodan trenutak, kada dugo sedim za računarom (a gde drugo nego na poslu :D ) u intervalima između redovnih obaveza, uz par čajeva i sa šoljicom kafe, bez cigarete (jer ne pušim), da natenane i sa uživanjem pročitam tvoj putopis. Ovaj putopis ti je prosto savršen! :bravo: Toliko korisnih uputstava, istorijskih poučnih priča, lepih slika, pratećih mape, da mi se čini da bih se vrlo lako snašla kada jednput odem tamo. Znamo gde treba da prošetamo, gde da platimo, a gde ne moramo, šta da jedemo, gde da se zasladimo, koje vino da uzmemo.... Bravo još jednom i stvarno sam uživala u još jednoj tvojoj savršenoj turi!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 16 Oktobar 2015, 13:46 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ponedeljak, 25 Avgust 2014, 11:48
Postovi: 2065
Lokacija: ... TEBI IH DAO SVE, ZA TEBE ZIVEO...
Pol: Bata
Путопис сам прочитао бар 3 пута, али сам тек сад провалио да те нисам похвалио. А не да си заслужио похвале, него орден. :bravo:

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Petak, 16 Oktobar 2015, 14:57 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Milena i Lunatic, i svi ostali koji ste imali dovoljno vremena i strpljenja da pročitate moj putopis, veliko hvala. Još jedno veliko hvala za ove komentare i pohvale.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Subota, 17 Oktobar 2015, 09:38 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
:ljubac: Kakvi strpljenja, bilo mi je veliko uzivanje! Sada jedva cekam da odem u Budimpestu, cim mi direktor podigne platu i pusti me na odmor! :op:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Sreda, 21 Septembar 2016, 19:18 
Nije prisutan
Početnik
Početnik

Pridružio se: Utorak, 15 Mart 2016, 12:00
Postovi: 9
Na portalu PUS-a nalazi se odličan predlog kako da provedete vikend u Budimpešti.
Autor Urbi
http://portal.putovanjausrcu.rs/index.php/putopisi/gradovi/154-budimpesta-2?showall=&limitstart=
:bravo:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Četvrtak, 22 Septembar 2016, 08:40 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 16:18
Postovi: 3365
Lokacija: Zemun
Pol: Seka
Kad se sabere 2×Urbi+VlaMar=Komplementarni utisci i prikaz lepota Budimpešte! :text-bravo: :bravo:

_________________
:happy-cheerleadersmileygirl:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Sreda, 25 April 2018, 10:11 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
VlaMar je napisao:
Gulaš je gusta, masna čorba sa mnogo luka i paprike, sa dodatkom sitno seckanih krompira i malo testa. ...... Za paprikaš su pogodne razne vrste svetlog mesa, dok su tamno meso i masno meso, pogodni za perkelt ili tokanj.
:o A meso u gulaš?! Jok?


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Budimpešta
PostPoslato: Sreda, 25 April 2018, 12:19 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Budi obazriva prilikom naručivanja i gledaj u kom delu jelovnika se gulaš nalazi.
Veća je verovatnoća da se ćeš pod imenom gulaš dobiti nešto što više odgovara čorbi sa mesom, a ne jelo koje je nama asocijacija za gulaš.
U jelovnicima sa engleskim prevodom Hungarian goulash označava ono što tražiš.
Slika

Malo skuplji restoran, 25-30e po osobi, uglavnom se jede meso, ali je atmosfera jako zanimljiva Sir Lanselot.
U svakom slučaju u Budimpešti nećeš ostati gladna, hrana im je ukusna i jeftina i za naše pojmove.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.